Ukoliko epidemiološka situacija ostane povoljna, „Oaza“ počinje sa radom 1. juna (video)

U skladu sa povoljnim razvojem epidemiološke situacije u Crnoj Gori, Udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju ”Oaza” najvjerovatnije će početi sa radom 1. juna, saopštila je sekretarka tog udruženja, Rasema Hekalo.

Gsotujući u emisiji „Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, Hekalo je kazala da je preporuka Instituta za javno zdravlje da ona udruženja koja imaju individualne tretmane stručnjaka sa djecom krenu sa radom 25. maja, ali da bi ipak najbolje bilo sačekati 1. jun.

„Ako sve bude u redu i ako epidemiološka situacija ostane povoljna, a mi se nadamo da hoće, „Oaza“ će opet otvoriti svoja vrata 1. juna. Naravno, zdravlje djece je apsolutni prioritet, tako da ćemo prije toga razgovarati i sa roditeljima, kako bi donijeli najbolju odluku“, istakla je Hekalo.

Ona je saopštila da su dobili jasne preporuke i upustva od strane Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog koordinacionog tijela, te da će apsolutno učiniti sve da ispoštuju te mjere, jer je to jedini način da zaštite korisnike „Oaze“.

„Ta upustva jasno ukazuju šta se treba uraditi, šta treba preduzeti i na koji način organizovati rad jednog ovakvog udruženja. Socijalna distanca se mora poštovati i čini mi se da će to biti najteže objasniti djeci, koja su puna ljubavi i emocija, tako da ćemo morati ozbiljno da pripremimo i njih i roditelje. Jasno je propisano i na koliko kvadrata može biti jedan korisnik, tako da ćemo morati da vodimo računa i o tome, pa ćemo možda organizovati rad po grupama, kako bi bar svakog drugog dana svi dobili podršku, jer imamo dvije prostorije namijenjene za rad sa djecom. S obzirom da organizujemo i prevoz djece, moramo ćemo da vodimo računa i o tome, ali vjerujem da ćemo uspjeti da se organizujemo“, navela je sekretarka  Udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju ”Oaza”.

Hekalo je istakla da podrška djeci i mladima, ali i njihovim roditeljima, nije izostala ni u ovim teškim trenucima. 

„Korona virus je zaista mnogo uticao na rad naših udruženja, prvenstvo na djecu i mlade sa smetnjama, jer oni pripadaju najosjetljivijoj populaciji, pa je zatvaranje servisa podrške zaista teško palo i njima, jer su bili potpuno izolovani. Međutim, moram da istaknem da nam je na samom početku izbijanja epidemije najveća podrška stigla od Fonda za aktivno građanstvo – FACT iz Podgorice, obezbijedili su nam urgentni grant za podršku rada udruženja, odnsono za podršku našim roditeljima i korisnicima. Ova finansijska podrška je obezbijeđena preko Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade kraljevine Norveške u Beogradu, koje je FACT kontaktirao, tako da smo dobili podršku u dijelu obezbjeđivanja namirnica za socijalno ugrožene porodice iz našeg udruženja“, napomenula je Hekalo.

Kako je istakla, zahvaljujući podršci FACT-a uspjeli su da funkcionišu i u ovako teškim trenucima.

„Zdravlje je apsolutni prioritet, ali da bi održali svoj nivo zdravlja, djeci i mladima sa smetnjama u razvoju neophodna je konstantna podrška stručnjaka, pa je na svu sreću pokrenuta i ta internet platforma, na kojoj su stručni radnici objavljivali sadržaje kako da rodutelji rade sa djecom, ali je nažalost bilo i onih kojima je ta vrste podrške izostala zbog tehničke neopremljenosti“, rekla je Hekalo.

Sekretarka "Oaze" kazaal je da ništa ne može da zamijeni onaj živi kontatk i boravak djece u domovima , ali u ovim uslovima ta online podrška davala im je snagu da izdrže.

„Dnevni centar iz Pljevalja i Udruženje “Zračak nade“ aktivno su radili na pripremi internet platforme, a njeno aktiviranje je zaista značilo i još uvijek nam znači, jer smo online udruženi, svi mogu da koriste programe podrške koji se objavljuju,  razmjenjujemo iskustva, organizujemo online sastanke, međusobno komuniciramo“, pojasnila je ona.

Hekalo je podsjetila da je svih ovih prethodnih nedjelja psiho socijalnu pomoć svima koji su to željeli pružala i psihološkinja Nejra Mekić.

Uprkos toj online podršci, Hekalo je istakla da se još jednom pokazalo da su servisi podrške zaista neophodni.

„Svima nedostaje „Oaza“, to je naš drugi dom i sa nestrpljenjm očekujemo ponovno otvaranje“, zaključila je Hekalo dodajući da će zahvaljujući podršci Fonda za aktivno građanstvo uspjeti da funkcionišu naredna tri mjeseca, a da će im značiti i pomoć asistenata koji će biti angažovani preko programa javnih radova.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Milan Knežević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE