Šest OSI osposobili za rad u foto i video produkciji

Projekat „Nove vještine za osobe sa invaliditetom“, koji je realizovalo udruženje „Klub kulture“ u saradnji sa Studio Zoom, uspješno je završen, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

U okviru projekta koji je podržao Zavod za zapošljavanje Crne Gore, šest lica sa invaliditetom obučeno je rad u oblasti foto i video produkcije, saopštio je koordinator projekta, Rafet Mulić.

S obzirom da je projekat imao za cilj povećanje zapošljivosti osoba sa invaliditetom u opštini Bijelo Polje, a na bazi sticanja novih znanja i vještina, po završetku obuke četiri OSI su bile angažovane na period od pet mjeseci.

„Kroz deset mjeseci trajanja projekta mi smo realizovali niz aktivnosti, a većina njih je bila usmjerena na sticanje znanja i vještina angažovanih osoba u projektu, a u oblasti foto i video montaže, tako da je naš partner foto studio ZOOM dao veliki doprinos angažovanjem stručnih  lica koja su radila sa polaznicima obuke. Oni su prošli tromjesečnu obuku, a nakon toga samo zaposlili četiri osobe sa invaliditetom na period od pet mjeseci“, rekao je Mulić.

On je saopštio da će po završetku projekta zaposliti dvije OSI na najmnje devet mjeseci.

„Na taj način ćemo ostvariti jedan od naših rezulatat“, poručio je Mulić.

Koordinator projekta „Nove vještine za osobe sa invaliditetom“ napomenuo je i da je jedan od ciljeva bio unapređenje konkurentnosti osoba sa invaliditetom i njihovo povezivanje sa poslodavcima.

„Radili smo i na povezivanju sa poslodavcima kroz niz javnih tribina, radionica i panel diskuija, a čini mi se da smo uspjeli poslodavcima da približimo zakonodavni okvir, odnosno beefite koje bi imali pri zapošljavanju lica sa invaliditetom“, rekao je Mulić.

On je istakao da su posebno ponosni na rezultat uključivanja žena sa invaliditetom na tržište rada.

„Pet žena je bilo uključeno u projekat,  četiri su bile zapošljene, a dvije nastavljaju radni angažman“, naglasio je Mulić.

Jedna od učesnica u projektu, Senada Gredić, kazala je da je jako zadovoljna stečenim znanjem,a da je posebno srećna što se ponovo osjeća korisnom.

„Veoma sam srećna što ću nastaviti sa radom i što ću na taj način pokazati da lica sa invaliditetom mogu da obavljaju razne poslove i to na kvalitetan način“, poručila je Gredić.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE