OŠ ,,Milomir Đalović" - Sušica naredne godine proslavlja 50 godina postojanja

Osnovna škola ,,Milomir Đalović" - Sušica, najudaljenija od centra grada, naredne godine proslavlja 50 godina uspješnog postojanja i rada.
 
Od davne 1971. godine iznjedrila je veliki broj uspješnih učenika, ljekara, profesora, zanatlija ali i poštenih domaćina.
Gostujući u emisiji ,,Riječ o školstvu", Radija Bijelo Polje, direktor te vaspitno-obrazovne ustanove, Hidajet Mekić, kazao je da školu pohađa 91 učenik, koji dolaze iz pet pravaca i to Ličine, Staro Selo, Đalovići, Negobratina i Sipanje. 
 
,,Nastava se izvodi u jednoj smjeni, dok u područnim odjeljenjima i nižim razredima imamo i kombinovanu nastavu, što je dosta zahtjevno, ali nastavnici su predani radu, i uspješno obavljaju svoj dio posla", ističe Mekić. 
 
Uslovi rada u školi su, kako ističe, zadovoljavajući.
 
 
 
,,Objekat je u dosta ruiniranom stanju, mi jesmo pokušavali svih ovih godina da nešto uradimo, ali smo nekako bili saglasni da to nije isplatljivo, već da bi trebala da se radi nova zgrada. Međutim, nalazimo se u koridoru autoputa Bar-Boljare, tako da uslovi ne dozvoljavaju izgradnju novog objekta. Stanje školske zgrade je dosta loše, ali se nadamo da u saradnji sa Opštinom i Ministarstvom prosvjete izvršimo detaljnu rekonstrukciju ili adaptaciju", istakao je direktor te vaspitno-obrazovne ustanove.
 
Navodi da bi u ovom trenutku bila potrebna bolja instalacija, koja je, kako je kazao dotrajala, ali i stolarija.
 
Za učenike je organizovan prevoz, i oni su na putu do škole bezbjedni. 
 
,,Situacija jeste dosta teška pogotovo u zimskom periodu. Imamo školski kombi ali njime se prevoze djeca iz tri pravca, dok kod druga dva put je u veoma lošem stanju, tako da su djeca iz Đalovića i Negobratine uskraćena kada je u pitanju školski kombi, njih prevoze roditelji", navodi Mekić.
 
Ističe da je trenutna epidemiološka situacija sa Covidom 19 veliki izazov za sve, pa i za zaposlene u školi u Sušici.
 
,,Kada je u pitanju učenje na daljinu, postignut je veoma uspješan rezultat. Nastavnici su sa puno entuzijazma i napornog rada obavili dobar posao, formirali su viber grupe, gdje su slali potreban materijal, učenici su pratili nastavu putem televizije, bili veoma odgovorni prema zadatim temama, i siguran sam da su iskoristili ovo vrijeme na pravi način. Učenici devetog razreda danas završavaju nastavu, naredne sedmice je eksterna provjera znanja, uz mjere koje preporučuje Nacionalno koordinaciono tijelo ispraćamo još jednu uspješnu generaciju", pojašnjava Mekić. 
 
Počeo upis prvaka
 
Od ponedjeljka 18. maja počeo je i upis prvaka u škole, pa i ova vaspitno-obrazovna ustanova spremno dočekuje mališane. 
 
,,Obučena je Komisija za upis učenika od strane Ministarstva prosvjete, roditelji su obaviješteni kako mogu upisati dijete. Sugerisali smo roditeljima da ako bude problema uvijek smo na usluzi kada je u pitanju pružanje pomoći. Testiranje kreće od 1.juna, i vrata naše škole biće širom otvorena za sve prvake", kazao je direktor osnovne škole ,,Milomir Đalović", Hidajet Mekić.
 
 
Osnovna škola ,,Milomir Đalović" Sušica, osnovana je 1971. godine, ali je radila i ranije na tim prostorima između 1915-1920. godine. 
 
,,Od Drugog svjetskog rata mijenjala je lokacije, bila u privatnim kućama u Ličinama, a kasnije završila na Sipanju. Od 1971. godine Odlukom tadašnje Skupštine Opštine transformisana je u tri škole Godijevo, Goduša i Sušica. Do 1977.godine nosila je naziv ,,Sušica", a od tada pa sve do danas nazvana je po narodnom heroju Milomiru Đaloviću", naveo je Mekić. 
 
On je savjetovao učenike i mlade da se obrazuju, jer, kako kaže, u doba tehnološkog razvoja čovjek vrijedi onoliko koliko zna, i koliko umije. 
 
 
 
 
 
Autorka: Eldina Bećirović
Foto i video: Vladimir Jelić
Tonska realizacija: Milan Knežević
 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE