Španjević: Čitanje jača našu mentalnu snagu

Čitanje odmara, odvlači pažnju od stvarnosti i jača našu mentalnu snagu, a ovo je prava prilika da se vratimo davno zaboravljenim sadržajima i onim knjigama neprocjenjive vrijednosti, kaže profesorica književnosti Milka Španjević.

Govoreći o čitanju kao važnoj ljudskoj potrebi, kao hrani za dušu, Španjević je istakla da se u ovim trenucima čitanjem možemo braniti od navale straha i raznih neprijatnosti.

„Potrebno nam je da se udaljimo od agresija društvenih mreža, da prigrabimo knjigu kao jedno toplo i sigurno utočište koje će nam sigurno vratiti samopouzdanje i dobru volju“, poručuje profesorica Španjević.

Kao preporuku za čitanje srednjoškolcima, ali i ljudima svih starosnih dobi,  ona izdvaja klasike koji imaju neprolaznu vrijednost, a u skladu sa aktuelnim trenutkom izdvaja  roman „Besnilo“ Borislava Pekića.

„Po prvi put u istoriji književnosti se dogodilo da virus postane glavni junak jednog književnog djela i na taj način ovjekovječi onu iskonsku potrebu književnosti da preplitanjem fikcije i realnosti omogući čitaocu da se na kratko preseli u ona područja koja su rezervisana samo za viruse, stavljajući ga tako pred izazov da se suočavajući sa sve teže podnošljivom situacijom  za stalno preseli u fikciju.  Što se čovjeka i njegovog spasenja tiče, ostala mu je nada jedino u obnovu ne biološkog imuniteta, već mentalnog koji će mu pomoći da se odupre sve opasnijoj totalitarizaciji stvarnosti, koja je svedena na golu manipulaciju , a pod čijim sve težim plaštom zdrav razum sputan živi“, navela je Španjević.

Kako je istakla, Pekić kao da je snagom vizionara, kao i svi naši veliki umjetnici, naslutio taj tragični epilog.

„Pa bi se možda moglo dogoditi da taj virus ostane sam, ne zato što je pomorio sve ljude, već zato što su oni pomorili sami sebe. Dakle, da nam se to ne bi dogodilo, mi ćemo uložiti svu mentalnu snagu da se odbranimo od takvih uticaja koji dolaze spolja  i prigrabićemo knjigu kao jednu duševnu hranu, bez obzira da li će nas ova svakodnevnica izmijeniti ili ne“, naglasila je profesorica književnostio, Milka Španjević.

Pored romana „Besnilo“ na njenoj listi prijedloga našle su se sljedeće knjige:

Alan Vajsman „Svijet bez nas“

Tomas Man „Čarobni brijeg“  

Alber Kami „Kuga“

 Donato Karizi „Čovjek iz lavirinta“ i „Vladar iz sjenke“

Elena Ferante „Moja genijalna prijateljica“

Mihail Bulgakov „Majstor i Margarita“

 Oskar Vajld „Slika Dorijana Greja“

Antoan de Sent Egziperi „Mali princ“

 Markes „100 godina samoće“, „Ljubav u doba kolere“,

Džordž Orvel „1984“

Vladeta Jerotić „O tajni“

Haruki Murakami „Norveška šuma“

Harper Li „Ubiti pricu rugalicu“

Paulo Koeljo „Pobjednik ostaje sam“

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE