Dr Erović: Realniji odnos prema novonastaloj situaciji više pomaže nego panika

Pored svakodnevnih preporuka koje građani dobijaju u cilju zaštite od koronavisura, važno je izbjegavanje panike zbog novonastale situacije,  kaže dr Ifeta Erović, specijalista higijene u Domu zdravlja.

Govoreći za Radio Bijelo Polje, dr Erović kaže da paniku treba ostaviti po strani.

„Svjesni smo težine sutuacije a naročito našeg poštovanja preporuka u cilju postizanja  jednog višeg nivoa, kako bismo iz ove situacije izašli mnogo snažniji i nastavili normalan život. Zato je važno da paniku ostavimo po strani, jer jedan smireniji odnos prema situaciji i realniji pogled na novonastalu situaciju mnogo više pomaže, nego pravljenje panike. Zatvoreni prostor u kojem boravimo, od nas traži da što više računa povedemo o ličnoj i higijeni prostora, kao i pravilnoj ishrani. Prije svega, važno je provjetravanje prostorija, pa tokom dana treba više puta da ih provjetravamo od tri do pet minuta, u zavisnosti koliko osoba boravi u njima, da li se u tom prostoru priprema hrana ili obavljaju svakodnevne aktivnosti. Takođe, važno je na vrijeme poći na  spavanje, a preporučeno je da starije osobe  spavaju od sedam do osam sati a djeca i mladi od osam do 10 sati. Tokom dana, neophodno je i kretanje u stanu, kako ne bismo bili pasivni. S vremena na vrijeme  treba ustati, napraviti bilo kakav pokret u zatvorenom prostoru, da bi naše tijelo bilo aktivno, jer fizička aktivnost  utiče na raspoloženje i promjenu ponašanja“, ističe dr Erović.

Ona preporučuje i da treba voditi računa i o načinu pripremanja hrane, te savjetuje da se konzumira kvalitetna hrana,u kojoj su su zastupljene sve hranljive materije neophodne našem organizmu.

„Ne treba se prejedati, ali treba ograničiti  unos masne hrane i slatkiša,  jesti tri ili pet obroka u zavisnosti od mogućnosti, i što više povrća, odnosno salata“, dodaje Erović.

 

AUDIO SNIMAK 

 

Autorka teksta:Tanja Dangubić

Foto: Arhiva RBP

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.