U Bijelom Polju prvi put obilježen Svjetski dan epilepsije (video)

Od epilepsije u Bijelom Polju boluje 500 do 600 ljudi, u Crnoj Gori 5 do 6 hiljada, u Evropi od 5 do 6 miliona,  dok  u svijetu epilepsiju ima 50 do 60 miliona ljudi, kazala je dr Zilha Idrizović, specijalista neurolog.

Dr Idrizović je te podatke saopštila  na predavanju o ovoj bolesti, održanom   u Centru za kulturu, a koje je povodom 12. februara, Svjetskog dana epilepsije  organizovala nevladina organizacija „Kan“. Ona je kazala da se ovaj dan, čiji je moto“ Živjeti sa epilepsijom, izaći iz sjenke“  u našem gradu obilježava prvi iako je ustanovljen još 1997. godine, od strane  SZO i Internacionalne lige  za borbu protiv epilepsije.

„Epilepsija je najčešća hronična neurološka bolest, i od nje  nažalost, boluje veliki broj mladih koji se susreću sa brojnim problemima, kao i njihovi roditelji i staratelji. Najveći problem  i dalje  je stigmatizacija, koja nastaje zbog toga što okolina malo zna o ovoj bolesti i osuđujući na neki način ove  osobe, koji zbog toga svoj život provode u izolaciji. Upravo iz tog razloga pacijenti kriju ovu bolest, da bi se zaštitili od osude okoline. Zato na današnji dan želimo da skrenemo pažnju na epilepsiju i na sve oboljele, pogotovo, ako imamo u vidu, da čak 85 posto oboljelih normalno živi i obavlja sve radne obaveze, ukoliko nema drugih pridruženih oboljenja“, ističe dr Idrizović.

„Ovom aktivnošću želimo da podignemo svijest javnosti o epilepsiji,  ukažemo na važnost upoznavanja sa simptomima bolesti, načinima na koje se oboljelima može pomoći, kao i na probleme  sa kojima se susreću mladi sa epilepsijom“, kazao je predsjednik NVO „Kan“, Nikola Simović, dodajući da će sličćne akcije realizovati u drugim gradovima.

Rasema Hekalo, majka djeteta oboljelog od epilepsije, smatra da su ovakve tribine važne kako bi se  roditeljima pružila podrška i bili ohrabreni da se lakše bore sa bolešću njihove djece.

„Smatramo da bi našoj djeci trebalo unaprijediti zdravstvenu zaštitu i omogućiti liječenje od strane dječjeg neurologa“, kaže Hekalo.

Denis Ramdedović  koji skoro cijeli život boluje od epilepsije, kaže da živi sasvim normalno i da se njegov život ne razlikuje od njegovih vršnjaka, osim što mora redovno da koristi terapiju i redovno se  konsultuje sa  ljekarima.

“Živim kao i svi drugi. Osnovao sam nevladinu organizaciju i aktivan sam u njoj, družim se sa prijateljima, šetam, išao sam čak i na razna takmičenje“, ističe Denis i poziva sve koji  imaju epilepsiju, da se ne skrivaju, već da javno progovore o svojoj bolesti.

 

 

Tekst:Tanja Dangubić

Video i foto:Vladimir Jelić

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE  PREUZIMANJA SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE