Dr Jeknić: U Bijelom Polju nema oboljelih od korona virusa, pod nadzorom 4 osobe (video)

U Bijelom Polju su 4 osobe pod zdravstvenim nadzorom, a riječ je o crnogorskim građanima koji studiraju u Italiji i jednom kineskom državljaninu koji živi i radi u Bijelom Polju, kazao je dr Aleksandar Jeknić, načelnik Epidemiološke službe Doma zdravlja.

Gostujući u emisiji „Aktuelno“, Radija Bijelo Polje, dr Jeknić je objasnio da se zdravstveni nadzori sprovode nad zdravim i asimptomatskim osobama, odnosno, ljudima koji su bili u zaraženom području, ali koji ne pokazuju simptome bolesti izazvane korona virusom.

„Takav zdravstveni nadzor sprovodimo duže od mjesec dana, zajedno sa sanitarnim inspektorima. Na graničnom prelazu Dobrakovo koji je najveći u Crnoj Gori kao i željezničkom terminalu, koji se takođe računa kao granični prelaz, više od mjesec dana kontrolišu se svi putnici koji uđu i izađu iz naše zemlje. Više od 100 osoba smo primili i dali potvrde da su zdravi, tako da za sada nije registrovan ni jedan oboljeli od korona virusa. Obaveza svakog putnika koji uđe u Crnu Goru  a prethodno je boravio u zaraženim područjima, jeste da se dva puta dnevno javlja  epidemiologu, kontroliše temperaturu, osluškuje svoje zdravlje, svaki sumnjivi simptom prijavi ljekaru. U slučaju bilo kakve sumnje na neku bolest, ljekari će doći u kuću osobe, procijeniti njegovo zdravstvene stanje, i nakon donošenja dijagnoze nastaviti  sa kućnim liječenjem ako je u pitanju neka druga bolest, odnosno, ako se posumnja na korona virus, pacijent se transportuje do najbližeg infektivnog odjeljenja ili u Klinički centar u Podgorici“, naglašava dr Jeknić.

U cilju prevencije zaraze, dr Jeknić savjetuje izbjegavanje putovanja u zaražena područja, kontakt sa osobama koje su boravile u mjestima gdje je prisutna zaraza, msovna okupljanja, posjete tržnim centrima, bioskopima i javnim skupovima, kao i što češće pranje ruku.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada:Sanida Kajević

Tekst objavila: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE