Ljepote Crne Gore na dlanu

Izložba namijenjena slijepim i slabovidim licima otvorena je večeras u galeriji Centra za kulturu.Zahvaljujući Biblioteci za slijepe Crne Gore i njihovom projektu „Ljepote Crne Gore na dlanu“ posjetioci istoimene izložbe imali su priliku da dodirom dožive kulturno i istorijsko nasleđe Crne Gore. Na izložbi su prikazana 23 kulturna, turistička i istorijska objekta u 3D formatu uz audio vodiče na crnogorskom i engleskom jeziku, i kratak tekst na Brajevom pismu.

Urednica umjetničkog programa u Biblioteci za slijepe u Podgorici, Marija Zeković, je kazala da je riječ o jedinom projektu ove vrste u Crnoj Gori koji je u konkurenciji od ukupno 84, kome su odobrena sredastva za realizaciju, koji je, kako je navela “briljirao među najboljim ostvarenjima iz oblasti kulturnog nasleđa u Evropi".

„Crna Gora i ako zemlja nevelikog prostranstva, jeste podneblje u kojem su se kroz istoriju sretali i ukrštali uticaji različitih civilizacija, kultura i religija i ostavljali za sobom  neprocjenjiva djela koja su i danas bogatstvo naše kulturne baštine. A o prirodi Crne Gore i zadivljujućim kontrastima kojima obiluju ovi prostori ne treba posebno govoriti. Sve to je podstaklo ljude iz Biblioteke za slijepe Crne Gore da osmisle projekat kojim će bogatstvo naše kulturne i prirodne baštine učiniti dostupnim sa manjim ili većim oštećenjem vida.Izloženi trodimenzionalni eksponati dočaravaju vrijednosti o kojima se piše i govori a sada se jednostavno mogu i dodirom upoznati“ kazala je Zeković napominjući da je projekat dobio nagradu „Europian Heritage Stories“ koja je dodijeljena u oktobru u Strazburu koordinatorki projekta Ivani Peruničić

Otvarajući izložbu, potpredsjednik Opštine, Nermin Bećirović, kazao je da je kulturna baština Crne Gore bogatstvo koje treba pokazati cijelom svijetu te da treba da budemo svjesni toga koliko je zahvalno živjeti na jednom ovakvom prostoru gdje su se preplitale i prepliću različite civilizacije i religije.

„Uvjeren sam ko se upozna sa ovim, a ovo je samo djelić naše kolosalne kulturne ostavštine, 23 objekta u 3d formatu, postaje za nijansu produhovljeniji i bolji čovjek. Jedna od tekovina civilizovanog društva jeste potreba i obaveza da se ljudima koji ne mogu iz objektivnih razloga nešto doživjeti i vidjeti to omogući. Jer, oni su naš ogroman resurs i ono što nas čini naprednim društvom je upravo posmatranje tih ljudi kao resurs i bogatstvo, a nikako kao teret.Upravo činjenica da ova izložba omogućava slijepim i slabovidim da dožive kulturnu baštinu Crne Gore na ovaj način, čini nas progresivnim i humanijim društvom“ istakao je Bećirović.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Evropske Komisije Savjeta Evrope.

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE