Janović: „Kroz sport ćemo graditi blistaviju i zdraviju našu Crnu Goru“ (video)

Oko 800 sportista iz preko 50 klubova i organizacija iz Bijelog Polja, Mojkovca i Kolašina, učestvovalo je prvom sajmu sporta  „Reprezentacija u srcu“, održanom danas u SC “Nikoljac”.

Sajam je bio prilika za promociju klubova i sportskih organizacija, kao i njihovih aktivnosti, a svečano ga je otvorio ministar sporta i mladih Nikola Janović, koji je poručio da će kroz sport graditi blistaviju i zdraviju našu Crnu Goru.

On je istako da se sajam sporta organziju u susret 10. martu, Danu reprezentacije, koji je određen novim Zakonom o sportu i naglasio da ne postoji država na svjetu koja srazmjerno broju stanovnika postiže takve sportske rezultate, kao što je to Crna Gora.

„Prošle godine Ministarstvo je ustanovilo Dan reprezentacije kao jednu manifestaciju kojom želimo da jačamo kult reprezentacije, a ujedno i da se podsjetimo na sve uspjehe koje naši reprezentativci godinama postižu. Svi znamo da svaki sportista sanja o tome da jednog dana zaigra u dresu reprezenatcije i da pod bojama naše države osvoji medalju, a siguran sam i da među ovim sportistima ima mnogo takvih koje ćemo ponosno gledati u dresu naše reprezenatcije. Takođe, ovaj sajam vidim i kao promociju klubova iz ove tri opštine, a klubovi su temelj našeg sporta,  jer sportisti prve korake uče upravo tu, zahavljujući trenerima i sportskim radnicima u klubovima“, kazao je ministar Janović.

Janović je kazao da je protekle tri godine Ministarstvo sporta predano radilo, da su uredili sistem sporta koji sada funkcioniše bolje nego ikada.

„Danas imamo na sceni one klubove koji zaista rade u interesu sporta i sportista. Parelelno sa tim postali smo vodeća država kada su u pitanju privilegije i beneficije za naše sportiste koji ostvaruju izuzetne sportske rezultate. Takođe, u protekle tri godine Vlada i Ministartsvo sporta i mladih pomoglo je preko 40 objekata, u izgradnji, sanacijui i adaptaciji, kako bi imali brolje uslove za razvoj sporta, od čega veliki broj upravo na sjeveru“, napomenuo je Janović.

Sportiste i sportske klubove, kao i sve posjetioce sajma, pozdravio je i predsjednik Opštine, Petar Smolović, koji je istakao da upravo ova manifestacije pokazuje snagu sporta i snagu mladosti sjevera Crne Gore.

„Cilj ovog događaja, za koji se nadamo da će postati tradicionalan, jeste da podstaknemo dalji razvoj sporta, da pokažemo da odgovrono brinemo o sportu, ali i da snažimo duh zajedništva, duh državnosti Crne Gore i prije svega kult reprezentacije, kojoj se svi divimo i za koju naša srca kucaju, koja nastupajući na svim takmičenjima pronosi ime i slavu Crne Gore“, poručio je Smolović i poželio svim sportistima mnogo uspjeha, uz obećanje da će lokalna uprava uvijek podržati svaki sportski klub i organizaciju.

Na sajmu se predstavio i jedan od najuspješnih sportskih klubova u Bijelom Polju, fudbalski klub „Omladinac“.

Kako je kazao trener FK „Omladinac“, Šćepan Đalović, klub postoji već 20 godina i za to vrijeme uspio je da iznjedri veliki broj uspješnih sportsita, koji su nosili dres reprezentacije.

„Ovo je zaista jako važan događaj za sve sportske klubove i sjajna prilika da predstavimo naše rezultate i uspjehe. U klubu Omladinac, koji sada broji preko 70 članova, zaista posvećeno i profesionalno radimo, o čemu najbolje govore uspjesi naših dječaka. Prioritet nam je da djeca budu fizički aktivna, da ih podstičemo na zdrave stilove života, da budu zdrava i nasmijana“, kazao je Đalović.

On je istakao da su vrata kluba „Omladinac“ otvorena za svu djecu koja žele da se bave fudbalom, koja žele da budu fizički aktivna i koja sanjaju da budu šampioni.

„Nadam se da će roditelji prepoznati ono što mi radimo i da će mo nakon ove manifetsacije možda dobiti i nove članove. Naš moto je „dođi, nauči i igraj“ i zato pozivamo mališane da budu dio našeg tima“, zaključio je trener Đalović.

Džudisti bjeopoljskog kluba „Jedinstvo“ na sajmu su prezentovali i svoje vještine i znanje, a kako je kazao trener Vladan Milićević, čast je biti dio jedne ovakve manifestacije.

 

„Naši takmičari su na samom tatamiju pokazli kako se radi u našem klubu  i pokazali smo da džudo nije opasan sport za djecu, već jedna plemenita vještina i nadamo se da smo ovom prilikom približili to djeci i njihovim roditeljima“, kazao je Milićević.

Da je svaki sport jako važno promovisati kazao je i Radosav Puletić, predjsednik i trener Streljačkog kluba „Gorštak“ iz Kolašina.

„A posebno je važno promovisati streljaštvo, jer u poslednjih 30ak godina zaista pada interesovanje za ovaj sport. Mi smo počeli prije pet godina, osnovali novi klub i moram reći da smo uspješni i  na nacionalnom i na međunarodnom nivou“, kazao je Puletić.

On je napomenuo i da su  njihove dvije reprezentativke Jovana Popović i Darinka Bulatoviću trenutno na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i poželio im sreću.

Na sajmu „Reprezentaciju u srcu“ predstavio se i Ski klub „Bjelasica“ iz Kolašina.

„Klub postoji već dugi niz godina, trenutno broji oko 265 članova, a prošle godine od strane Skijaškog saveza Cene Gore proglašen je za najbolji klub u Crnoj Gori“, saopštila je danas  Nađa Grdinić, poručujući da u svojim redovima imaju sedam reprezentativaca.

Predsjednik ribolovnog kluba „Fly fishing“ iz Mojkovca, Boris Ilić, kazao je da je današnja manifestacija jako važna za popularizaciju ovog sporta, jer je riječ o relativno mladoj disciplni.

„Prezentujemo naš klub isključivo u cilju očuvanja voda u Crnoj Gori. Bavimo se sportskim ribolovom po pravilu „uhvati i pusti ribu“, a tokom tri godine postojanja osvojili smo veliki  broj medalja na domaćoj i međunarodnoj sceni, a i članovi smo reprezentacije u fly fishing-u“, kazao je Ilić.

Branko Kruščić trener pionira u FK „Brskovo“ kazao je da je sajam prilika za promociju njihovih uspjeha.

„Generacija 2005/06 jedna je od najtrofejnih u našem klubu, svake godine nas obraduju novim peharima i medaljama, prošle godine smo bili najbolji na sjeveru, osvojili smo niz turnira i drago nam je da to podijelimo sa drugima i da tako privučemo još djece“, kazao je Kruščić.

U okviru sajma održano je niz sportskih aktivnosti i to na borilištu koje je  simbolično nazvano Plato sporta Bjelasica, jer je to planina koja povezuje ove tri opštine -  Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin.

Sajam sporta organizovalo je Ministarstvo sporta i mladih, Opština Bijelo Polje i JU Centar za sport i rekreaciju, a u cilju promocije  reprezentacije biće održano nekoliko manifestacija sajamskog tipa i u drugim crnogorskim opštinama.

Centralna proslava "Dana reprezentacija" će se održati 15. marta na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

 

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE