Škola brzog čitanja i mudrog učenja uskoro u Bijelom Polju (video)

Škola brzog čitanja i mudrog učenja, edukativni sistem koji svoju mrežu širi kroz franšizu, stigao je i u Crnu Goru, a nakon Podgorice, škola će biti otvorena i u Bijelom Polju.

Škola brzog čitanja i mudrog učenja namijenjena je svima koji žele da uz manje dosade, truda i potrošenog  vremena dođu do boljih rezultata u školi, fakultetu, svakodnevnom životu, kazao je danas profesor mudrog učenja, Emil Kolić, ističući da očekuje da će već za desetak dana zvanično će početi sa nastavom.

Gostujući u emisiji "Aktuelno", Radija Bijelo Polje, Kolić je rekao da je Škola brzog čitanja i mudrog učenja projekat organizovan u saradnji sa njemačkom kompanijom »DOOR Training & Consulting« iz Visbadena.

"U osnovi projekta je razvoj i distribucija programa »Brzo čitanje i mudro učenje«, namijenjenog djeci školskog uzrasta, kao i odraslima, koji žele da sa manje utrošenog vremena postižu bolje rezultate u školi, fakultetu i poslu . Ideja programa je da polaznici uče radije, brže, svrsishodnije, a da, pri tome, to što nauče mogu godinama da koriste i nadograđuju u kasnijim fazama školovanja", rekao je profesor mudrog učenja.

Ideju za pokretanje ove škole u Bijelom Polju Kolić je pronašao zapravo u svakodnevnom radu sa djecu, uočavajući da im je upravo potreban jedan ovakav program, kako bi ostvarili što bolje rezultate.

"Moja misija jeste da učinim nešto za svoj grad, da pomognem djeci, ali i odraslima, da zajedno unaprijedimo naš obrazovni sistem i da stvaramo uspješne ljude. Već desetak godina radim u vaspitno-obrazovnim ustanovama i tačno znam šta djeci treba. Živimo u dobu modernih tehnologija, ekspanzije interneta i djeci sve to odvlači pažnju, uglavnom im je teško da uče, nalaze izgovore, nemaju dovoljno koncentracije,  nezainteresovani su za čitanje, pa knjige zamijenili novim tehnologijama. Međutim,  čitanje je neophodno da bi djeca napredovala, zato sam i odlučio da pokrenem ovaj program, koji je u Srbiji nagrađen za poseban doprinos obrazovanju. Zato mislim da je ova škola pravi izbor za one koji žele da se obrazuju na pravi način i da skrate vrijeme čitanja i učenja", kazao je licencirani profesor mudrog učenja.

Kako je pojasnio Kolić, program ima tri osnovne verzije - jednu koja traje osam, drugu koja traje šesnaest i treću koja traje dvadeset četiri radionice.

"Svi polaznici biće raspoređeni u tri grupe, odnosno kategorije, a broj radionica zavisiće upravo od njihovog uzrasta, Svaka radionica trajeće 2 ili 2,5 sata, a biće organizovane jednom nedjeljno, uglavnom vikendom.  Roditelji imaju mogućnost da se priključe svojoj djeci na početnim i završnim radionicama, kako bi bili u mogućnosti da im daju podršku u implementaciji ove metodologije. Osim za djecu školskog uzrasta, ovaj program se organizuje i za odrasle, ali se u tom slučaju prilagođava polaznicima odraslog uzrasta  i na nivou metodologije, kao i na nivou tehničkih aspekata organizacije radionica", naveo je Kolić.

On je istakao da su idealni polaznici ovog programa bistra deca, koja imaju kapacitete, ali su lijena ili nemaju dovoljno pažnje i koncentracije.

“I zasta bih volio da takva djeca budu polaznici ove škole, kako bi zaista pokazali da mogu mnogo i da imaju kapaciteta i kako bi naravno bili pravi reprezenti priče koju zastupamo”, rekao je  licencirani profesor mudrog učenja.

Osnovni ishodi ovog programa, kako je Kolić rekao, su bolja motivacija za učenje, veća sposobnost filtriranja i organizacije gradiva, lakše pamćenje i teže zaboravljanje odabranih podataka, ušteda vremena, funkcionalnije izražavanje naučenog.

“Inisitiraću na tome da prilikom čitanja izrađuju svoje mape, pišu ključne riječi, crtaju simbole koji ih asociraju na to, kako bi naučeno gradivo što duže zadržali i kako bi kasnije mogli da ih iskoriste kada im bude potrebno”, naveo je Kolić.

Kolić je kazao da konkretni rezultati ovog programa variraju u zavisnosti od uzrasta polaznika, njihove motivacije, iskustva i potreba.

“Neki od rezultata su četvorostruko do petostruko povećanje brzine čitanja, 50-procentno unapređenje koncentracije i razumijevanja pročitanog, sposobnost brzog izdvajanja najvažnijih informacija iz neke lekcije, njihovo oblikovanje u formi ključnih reči i njihovu organizaciju u dijagramski prikaz iz koga mogu tečno da lekciju izlože i da lakše odgovaraju na postavljena pitanja, uz značajno bolje dugoročno pamćenje; trostruko brže pamćenje – u odnosu na vršnjake – spiskova, definicija, pjesmica i sličnih tekstualnih cjelina”, saopštio je profesor Kolić.

Gimnazijalac Emir Drpljanin, inače odličan đak,  već je odlučio da nove vještine stekne upravo u ovoj školi.

Gostujući u emisiji "Aktuelno", on je kazao da je uvjeren da će po završetku Škole brzog čitanja i mudrog učenja  brže i lakše usvajati nova znanja.

"Slučajno sam saznao da se otvara ova škola kod nas i zaista mislim da će mi mnogo pomoći. U školi zaista imamo dosta obaveza, gradivo je obimno, tako da ću usvajanjem ovih vještina brzog čitanja i učenja uspjeti kvalitenije da organizujem i svoje vrijeme. Mislim da je ovakav edukativni sistem naročito danas neophodan kada je internet u ekspanziji, kada preko društvenih mreža, digitalnih usluga, novih medija, dnevno primamo ogroman broj informacija, koje je teško filtrirati informacije, odabrati one bitne i povećati kapacitet za prijem novih", rekao je Emir.

Svi zainteresovani neophodne informacije mogu pronaći na FB stranici - Škola brzog čitanja i mudrog učenja.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Tekst objavila: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE