U okviru projekta „Sport i znanje su za mlade, droga ne”, realizovano više edukativnih radionica

NVO „Novi poredak“ realizovala je tri informativno edukativne radionice sa  bjelopoljskim srednjoškolcima u okviru projekta Sport i znanje su za mlade, droga ne”.  

Cilj održavanja radionica, prema riječima Radivoja Bogavca, izvršnog direktora ove NVO, jeste povećanje stepena informisanosti, razumijevanja i znanja učenika o štetnosti konzumiranja droge i psiho-aktivnih supstanci (PAS) kao i aspektima i obimom posljedica. Na radionicama su afirmisani i zdravi stilovi života, kao i jačanje inicijative mladih u kreiranju sportskih uvjerenja i interesovanja.

Jedan od predavača na radionicama prof. Tomislav Tomović je ukazao na sistemsku problematiku upotrebe narkotika i istakao posebnu ranjivost kod omladine po pitanju ovog problema. Govorio je  i negativnom aspektu  interneta, a često i grupe vršnjaka, kada je riječ  o ovoj problematici.

Psihološkinja Danka Gurešić je istakla da su mladi najogroženija populacija, zbog nedostatka iskustva i specifične percepcije koja prati njihov uzrast, jer teško uviđaju povezanost između trenutnih postupaka i posljedica po pitanju konzumacije narkotika.

Završnoj radionici je prisustvovao i Dragoslav Šebek samostalni savjetnik za prevenciju bolesti zavisnosti pri Opštinskoj kancelariji, koji je odgovarao na pitanja srednjoškolaca.

Projekat “Sport i znanje su za mlade, droga ne” finansijski  je podržan od strane Ministarstva zdravlja Crne Gore.

izvor i foto: NVO Novi poredak