Peruničić: Autizam sve češći razvojni poremećaj kod djece (video)

Brojni su razvojni problemi u dječjem uzrastu, a autizam je jedan od najčešćih pervazivnih problema u psihofizičkom razvoju, sa kojim se poslednjih godina susrećemo u teoriji i praksi.

Osim toga česti su poremećaji koji su genetski uslovljeni, kao i oni čiji je uzrok  nepoznat, ali dovodi mlade do juvenilnih psihofizičkih smetnji koji zahtijevaju tretman ologofrenologa, kaže Ljubomir Peruničić, oligofrenolog, stručno angažovan u Dnevnom centru “Tisa”.

 Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, Peruničić ističe da se ti problemi najčešće ispoljavaju u prvim godinama života djeteta. “Međutim, dosta je djece koja se rađaju sa ovim problemima i mi ih, u oligofenologiji dijelimo na prijenatalne, natalne i postnatalne. Takođe, postoji dodatno i genetski faktor, budući da u nastanku tih smetnji genetika učestvuje u procentu od 20 do 40 posto.  Uzroci u prijenatalnom periodu su često nedostatak kiseonika u ishrani ploda, trovanje raznim ljekovima, metalima, nedovoljan protok krvi iz pupčane vrpce ka plodu I sl.. U natalnom periodu česte su povrede prilikom porođaja koje mogu da prouzrokuju razvojne smetnje, dok se uzroci u postanatalnom periodu utvrđuju u ranom periodu razvoja djeteta, između treće i šeste godine života”, naglašava Peruničić.

On podsjeća, da u Dnevnom centru “Tisa”, sa djecom radi grupne i individualne tretmane. “ U grupnom radu, trudimo se da ih uključimo u što više radionica, izradu određenih predmeta,koje smo prezentovali na brojnim bazarima, seminarima ili poklanjali gostima Dnevnog centra. Individualni rad, koji se odvija licem u lice, obavljam u kancelariji i podijeljen je u više oblasti, u zavisnosti od razvojnih problema jednog djeteta”, dodaje  Peruničić.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Dalibor Rakočević

Tonska relaizacija: Sanida Kajević

Audio obrada: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE