Otvorena laboratorija za mjerenje kvaliteta voda (video)

Laboratorija za mjerenje kvaliteta voda otvorena je danas u Bijelom Polju u okviru Sekretarijata za  ruralni i održivi razvoj.  

Zahvaljujući savremenoj opremi, vrijednoj 12 000 eura, vršiće se ispitivanje i provjera kvaliteta naših voda, uočavanje eventualnog zagađenja, čime će se smanjiti rizik od ekoloških incidenata i doprinijeti zaštititi rijeke Lim.

„Upotrebom ove opreme dobićemo konkretene rezultate na osnovu kojih ćemo vršiti ocjenu kvaliteta voda Lima. Za sada ćemo samo za interne potrebe provjeravati stanje, ali planiramo da u nekom budućem periodu ovu opremu proširimo sa dodatnom aparaturom i da damo našim građanima na uslugu jedan novi servis, preko kojeg će moći da apliciraju  za provjeru kvaliteta raznih voda. Za sada je to još uvijek u fazi pripreme, treba da dobijemo potvrde i saglasnosti od državnih organa, ali trenutno je najvažnije da smo uspjeli da nabavimo opremu i da je instaliramo“, kazao je danas sekretar Sekretarijata za  ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović.

On je napomenuo da još uvijek nijesu definisali  koliko često će vršiti ispitivanja kvaliteta vode, te da će za sada uzorke uzimati po potrebi.

„Opremu ćemo koristtiti za mjerenje kvaliteta rijeke Lim, Bistrice i svih pritoka Lima, a vjerovatno će mjerenje biti posebno popularno tokom ljetnjih mjeseci, kada su aktulene plaže i kada se naši sugrađani kupaju u Limu. Važno nam je to što ćemo moći da im damo važna obavještenja, prema kojima bi trebali da se upravljaju,a ispitivanje kvaliteta vode posebno je važno i za one koji koriste rijeku Lim za navodnjavanje“, rekao je Ćorović.

Što se tiče mjerenja kvaliteta pijaće vode,  sekretar Sekretarijata za  ruralni i održivi razvoj istakao je da su neophodne određene dozvole i saglasnosti od državnih nadležnih organa.

„Mi ćemo svakako uputiti zahtjev za dobijanje tih saglasnoti, ostaje da se vidi da li ćemo ih dobiti, ali javnost ćemo svakako obavijestiti jo tome“, naveo je Ćorović.

On je saopštio da su za upotrebu savremene opreme edukovali dva službenika iz Sekretarijata za ruralni i održivi razvoji.

„Oni su prošli obuku u Beogradu, dobili licence i sada su osposobljeni su za rad na ovoj opremi“, dodao je Ćorović.

Oprema za laboratoriju za mjerenje kvaliteta voda obezbijeđena je u okviru projekta „Rehabilitacija ilegalnih deponija na rijeci Lim i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti“ , koji je finansiran kroz IPA program Srbija – Crna Gora.

„Mi smo pokrenuli taj projekat, a partneri su nam Opština Priboj, nevladina organizacija EUROMOST iz Bijelog Polja i Komunalno preduzeće „Usluga“ iz Priboja. U sklopu tog projekta, čija je ukupna vrijednost 157 000 eura, definisali smo više aktivnosti koje treba realizovati, a glavni cilj jeste sanacija neleganih odlagališta i podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite životne sredine“, napomenuo je Ćorović.

U okviru ovog projekta opremu za mjerenje kvaliteta voda dobila je i Opština Priboj.

 Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE