Bjelopoljci uživali u predpremijeri radio-drame ,,Dobra Voda”

Poetska radio-drama, "Dobra voda" po stihovima Ćamila Sijarića, koja je autorski projekat Mirsada Rastodera, predpremijerno je večeras izvedena u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Poetska drama, ,,Dobra voda" urađena je u formi razgovora nekolicine planinara, koji su se, radi predaha, zatekli pored izvora vode.

,,Nije jednostavno u Bijelom Polju predstavljati nešto što se tiče Ćamila Sijarića, jer se ovdje mnogo puta govorilo o našem velikom pripovjedaču. Mi smo napravili nešto malo drugačije, poeziju smo uveli u prirodu, ono što je bilo izvorište Ćamilove inspiracije – voda, šuma, ljudi. Ćamil nas je mnogo puta opominjao da se treba vraćati izvoru, i iz njega crpiti ono što je najbolje da bi napredovali i tražili sebe u novom vremenu, tako da se nadam da smo radio-dramom pokušali da makar dotaknemo svu tu čaroliju i mudrost“, kazao je za Radio Bijelo Polje, autor radio – drame, Mirsad Rastoder, dodajući da je izuzetno ahvalnoj kompletnoj ekipi koja je učestovala u realizaciji.

Rastoder je naglasio da je cilj radio-drame da proizvede slike kod publike, da probudi nešto uspavano, a kako je istakao, po reakcijama publike u Bijelom Polju, taj cilj se i ostvario.

Glumci su uspjeli da Sijarićeve poetske magije pretoče u inspirativne zvučne slike.

,,Odlučili smo da dodjemo u Bijelo Polje kako bi se približili Bihoru, Šipovicama, a tako i Ćamilu, jer jedino u ovom kraju najbolje možemo razumjeti poruke poetske radio-drame ,,Dobra voda“, i zadovoljstvo nam je što ste upravo Vi, Bjelopoljci prvi slušaoci ovog djela“, kazala je urednica kulturno-umjetničkog programa Radija Crne Gore, Jadranka Prelević.

Glumac Bjelopoljskog pozorišta Izet Mulabegović, kazao je da je veoma zadovoljan kako zvuči drama, dobra organizacija i spremnost autora doveli su do izuzetnog uspjeha, a kako ističe, poslije decenija karijere ostvarila mu se želja da učestvuje u ovakvoj formi.

Pored Mulabegovića, radio – dramom oduševljen je i Mirza Luboder, kojem je i pripala uloga u projektu, on je za Radio Bijelo Polje kazao da se lako prilagodio ulozi, jer je porijeklom sa prostora Bihora, i taj govor i dijalekt nije mu stran, a kako ističe, izuzetno je zadovoljan radom i kompletnim utiskom realizovanog projekta.

Premijera radio drame "Dobra voda" biće emitovana na talasima Radija Crne Gore, 13. februara 2018, u 16 sati.

Uloge tumače:

Savjest : Ismet Šljuka

Profesor: Izet Mulabegović

Studentkinja: Marija Đurić

Šaljivdžija: Emir Ćatović

Romantičar: Mirza Luboder

Sveznalica: Vule Marković

Službenica: Slađana Bubanja

Poeta: Miodrag Bubreško

Medena: Slavenka Makočević

Novinar: Omar Bajramspahić

Epizodni glasovi: Ćamil Sijarić*, Njegosava Todorović, Sveto Savić, Hana Rastoder i Ljiljana Bojović

Gitarista: Bernad Begović

Ton majstor: Jovica Trajkovski Muzička urednica: Nada Vučinić dramaturškinja: Ana Ćetković

Stručni konsultant: Faruk Dizdarević.

 

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE