U Bijelom Polju obilježen svjetski dan bez automobile

NVO Novi poredak iz Bijelog Polja danas je obilježila Svjetski dan bez automobile, održavanjem tribine u Gimnaziji Miloje Dobrašinović. Prema riječima izvršnog direktora ove organizacije Radivoja Bogavca, osnovni cilj tribine je da se mladima ukaže na negativne posljedice zagađenja vazduha, pogubnost posljedica klimatskih promjena i neophodnost unapređenja životne sredine.

Na današnjoj tribini su učestvovali profesori ekologije Tomislav Tomović, geografije Bojana Brajić i psihologje Danka Gurešić, kako bi srednjoškolcima predstavili osnovne posljedice sa kojima se suočavamo kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou’’ kaže za Radio Bijelo Polje profesor Bogavac.

On dodaje da je ovaj međunarodni datum ustanovljen sa idejom da ljudi provedu bar jedan dan bez automobila, da osjete i dožive prednosti kretanja bez motornih vozila, s krajnjim ciljem da gradovi postanu održive urbane zone ekološke mobilnosti.

"Nastojaćemo da kod mladih razvijamo saobraćajnu kulturu i podižemo svijest o značaju očuvanja životne sredine, a sa druge strane apelovaćemo na nadležne institucije da u što skorijem periodu omoguće adekvatne uslove za pješačke i biciklističke zone, zaključak je današnje tribine’’ napominju iz NVO Novi poredak. 

 

Saopštenje: NVO Novi poredak

Foto: RBP