Umjetničkim fotografijama sačuvaće od zaborava crnogorske običaje

U cilju očuvanja i promocije crnogorskih običaja nevladina organizacija Multimedijal Montenegro pokrenula je novi projekat „Tradicija i kultura u crnogorskim selima“.

Umjetničkim fotografijama članovi NVO  Multimedijal Montenegro oživjeće tradiciju i običaje Crnogoraca iz ruralnih područja,  čuvajući na taj način od zaborava ono što su nam preci ostavili.

Projektom će, kako je na današnjoj konferenciji saopštio izvršni direktor NVO  Multimedijal Montenegro, Željko Đukić, biti obuhvaćne opštine Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Rožaje, Plav, Gusinje i Petnjica.

“Imali ste priliku da u prethodnom periodu prisustvujete sličnom projektu koji smo realizovali, a u okviru kojeg je fokus bio na bošnjačkoj i muslimanskoj tradiciji.    Međutim, ovoga puta govorimo o crnogorskoj tradiciji i vjerujem da ćemo na ovaj način uspjeti da sačuvamo od zaborava sve ono što su naši preci prenosili sa koljena na koljeno , ali i da akviziramo sadašnje stanje, moderne trendove koje ćemo sačuvati za buduće generacije”, kazao je Đukić.

On je rekao da će targetirati građane koji i danas gaje stare dobre običaje.

“Planiramo da uradimo kvalitetne fotografije načina spremanja tradicionalnih kulinarskih specijaliteta, raznih rukotvorina, da fotografijemo zabilježimo i proizvodnju nošnje, muzičkih instrumenata, ali nećemo bježati ni od moderne kulture i onoga što je sada aktuelno i karakteristično za Crnogorce”, naglasio je izvršni direktor NVO  Multimedijal Montenegro.

Đukić je sopštio i da će u okviru projekta „Tradicija i kultura u crnogorskim selima“ kreirati web sajt, izraditi štampanu publikaciju i organizivati veliku izložbu.

“Očekujem da ćemo se za nekoliko mjeseci opet sastati na izložbi, gdje će pubilika imati priliku da vidi šta smo to uradili na terenu, a dobiće i publikaciju koja će biti besplatno distribuirana, a sve fotografije zainteresovani će moći da pronađu i u elektronskoj formi, odnosno na web sajtu www.crnogorci.me”, najavio je on.

Nevladina organizacija Multimedijal Montenegro već je kroz umjetničke fotografije prikazala tradiciju  i kulturu Bošnjaka i Muslimana, a nakon crnogorske tradicije,  od marta će se baviti i srpskom tradicjom.

“Tako da ćemo do kraja 2020. imati sve ono što krasi sjeverni region, a formiraćemo i zajednički sajt tradicija.org.me,  običaji.me, kao i istorija.me”, saopštio je Đukić.

Projekat „Tradicija i kultura u crnogorskim selima“,  koji realizuje NVO Multimedijal Montenegro, finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture kroz javni poziv   „Podignimo zavjesu nezavisne kulturne scene“ u 2019. godini.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE