Izvedena predstava ,,Ahmed i Pava – Bilo jednom u Akovu“

Pozorišna predstava ,,Ahmed i Pava – Bilo jednom u Akovu“, izvedena je večeras u okviru projekta "Kulturna razglednica Muslimana u Crnoj Gori", u velikoj sali Centra za kulturu.

Predstava koja donosi priču o velikoj ljubavi vraneške ljepotice pravoslavne vjeroispovjesti Pave i Ahmed-paše, koji su se vjenčali pod uslovom da oboje zadrže svoju vjeru, izazvala je brojne ovacije bjelopoljske publike.

Autor teksta, reditelj i scenarista, Rafet Mulić kazao je da predstava nije nastala važećim tekstovima legende, kojih ima 17, već je realizovana kao improvizacija priča.

,,Ovo je naš pokušaj da se legenda o Ahmedu i Pavi ne zaboravi, a sama poruka priče jeste povezivanje ljudi na ovim prostorima, činjenica da nije bitno ko smo, i koje vjere – već kakav smo čovjek Raspolagali smo veoma malim finansijskim sredstvima, tako da nijesmo mogli napraviti vrhunsku produkciju, ali se nadam da tekst i emocije koje smo prenijeli publici, nijesu ih ostavile ravnodušnim“, naglasio je Mulić.

Prema legendi Ahmed i Pava imali su tri sina- Muša, Hasana i Dauta, od kojih su nastala tri znamenita muslimanska bratstva- Mušovići, Hasanbegovići i Dautovići. Sinovi su, kazuje predanje, izuzetno voljeli  majku i svake nedjelje je pratili u crkvu. Paša je u znak ljubavi prema Pavi, posjede koje je dobio na miraz prozvao ,,Pavino Polje“, čiji se naziv od tada nije mijenjao.

Prije početka audio snimka u okviru predstave, prisutni su uživali u pjesmi ,,Emina“, koju je izveo sugrađanin Izudin Ciriković.

,,Predstava je održana u okviru drugog dana trodnevne manifestacije o kulturi muslimanskog naroda u Crnoj Gori, a naš cilj je  da afirmišemo manjine u našoj zemlji. Veoma sam zadovoljan odzivom našim sugrađana koji su i proteklog dana ispratili naše događaje, i vjerujem da su izašli iz sale zadovoljni“, kazao je nosilac projekta, Murat Međedović.

U predstavi igrali Kenan Idrizović, Danica Lutovac, i Izudin Ciriković.

Audio postavka: Ina Mulić, Radoman Čečović, Rafet Mulić i Asmir Pućurica.

U okviru treće večeri manifestacije "Kulturna razglednica Muslimana u Crnoj Gori“, sjutra će biti održani razgovori na temu ,,Kratka istorija Muslimana“, koncert hora Rožajske ženske medrese, u pratnji profesora, sa početkom u 18 časova, u galeriji Centra za kulturu.

Projekat ,,Kulturna razglednica Muslimana u Crnoj Gori“ podržan je od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABVRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE