Bogavac: Zbog siromaštva i loše zdravstvene kulture Romi podložniji korišćenju narkotika

Edukativno-informativna radionica sa ciljem podizanja svijesti Roma o problemu zloupotrebe droga i o potrebi za njenim sprečavanjem, održana je juče u hotelu „Franca“.

Socijalni problemi, ekstremno siromaštvo i nizak stepen zdravstvene kulture utiču  na ugroženost romske populacije i čini ih, između ostalog, i podložnim korišćenju narkotika i psihoaktivnih supstanci, saopštio je izvršni direktor  NVO „Novi poredak“, Radivoje Bogavac.

„Tokom edukativne radionice Romi su se upoznali sa štetnim uticajem više vrsta droga po njihovo zdravlje i modelima prevencije, a ostvaren je i visok nivo interakcije između predavača i učesnika“, kazao je Bogavac, dodajući da je predavač na radionici bio profesor Tomislav Tomović.

Radionica je održana u okviru projekta “Sport i znanje su za mlade, droga ne”, koji realizuje NVO „Novi poredak“, a koji je finansijski podržan od strane Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Cilj projekta je informisanje i uspostavljanje programa prevencije zloupotrebe droga i psihoaktivnih supstanci među romskom populacijom i srednjoškolskom omladinom, kao i realizovanje edukativnih radionica za roditelje u cilju ranog prepoznavanja upotrebe droga kod mladih i modelima reagovanja u slučaju potrebe.

Projekat je usmjeren, pored podizanja svijesti zajednice o problemu zloupotrebe droga, i ka promociji i afirmaciji zdravih navika življenja.  

Izvor: NVO NOVI POREDAK

Tekst objavila: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE