Prekograničnim projektima doprinijeti društvenoj koheziji (video)

Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u sklopu programa ,,Dijalog za budućnost"  biće otvoren do 9. februara, saopšteno je na prezentaciji tog poziva u Bijelom Polju.

Poziv je otvoren za sve nevladine organizacije,  škole, opštine i druge javne ustanove iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, čiji bi projekti doprinijeli društvenoj koheziji, saopštila je danas koordinatorka programa ,,Dijalog za budućnost" za Crnu Goru, Jelena Miljanić.

 „Teme se odnose na jačanje kapaciteta mladih, medijsku pismenost, medijsko izvještavanje, dijalog među društvenim akterima, promociju kulturne raznolikosti i obrazovanje“, kazala je Miljanić.

Kako je istakla, jedan od ključnih uslova jeste da projekti budu prekogranični.

„Organizacija ili institucija koja je nosilac projekta mora imati partnera minimum u Bosni i Hercegovini ili i u BiH i Srbiji, kako bi se i projektne aktivnosti sprovodile u više zemalja i kako bi samim tim doprinijeli društvenoj koheziji“, napomenula je Miljanić.

Ona je podsjetila da je program „Dijalog za budućnost“ regionalnog karaktera i da se bavi društvenom kohezijom i dijalogom.

„Cilj zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost je da stvori dodatni prostor za konstruktivan dijalog između građana, zajednica, kao i građana i donosilaca odluka, promovišući na taj način društvenu koheziju, povjerenje i poštovanje različitosti. U tom smislu u okviru programa imali smo nekoliko grupa aktivnosti, neke su se ticale građenja kapaciteta madih, žena, nastavnika, medija, druge su bile dijaloške platforme, odnosno događaji, gdje smo dali priliku ljudima da zajedno promisle o tome šta je to potrebno unaprijediti kada je u pitanju društvena kohezija  i preporuke koje su nastale na tim događajima sada su postale tema javnog poziva“, navela je Miljanić.

Regionalni program “Dijalog za budućnost” pokrenut je u januaru 2019. godine, a zajednički ga sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu sa državnim institucijama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji.

Ukupan fond za sve tri zemlje je 600 000 dolara.

Više detalja o pozivu kao i dokumentaciju za prijavu projekata možete naći na ovom linku: https://un.org.me/dialogue-for-the-future    , a dostupna je i na ovom linku: https://bit.ly/30enXbP   

Sva pitanja u vezi sa pozivom možete uputiti na mejl adresu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE