Naredni moleban i litija 16. januara u Bijelom Polju

Moleban i litija u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, biće održani i u četvrtak, 16. januara u Bijelom Polju.

Kako je za Radio Bijelo Polje kazao  protojerej Darko Pejić prije protestne šetnje u 16 časova biće održan moleban.

„Nakon molebana u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla uslijediće litija do Crkve Svetog Nikole u Nikoljcu“, saopštio je protojerej Pejić.

Iako je planrano da se mirne protestne šetnje organizuju svakog četvrtka i nedjelje, 19. januara ipak neće biti održane zbog praznovanja Bogojavljenja, pojasnio je protojerej.

„Srpska pravoslavna crkva tog dana proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, kada se vrši vodoosvećenje, pliva za časni krst i kada se tradicionalno održava bogojavljenska regata“, napomenuo je Pejić.

Protojerej Darko Pejić

Protojerej Pejić je poručio da neće odustati od protestnih šetnji, sve dok Vlada ne pozove crkvu na dijalog i razgovor.

„Vjera je ono što je intimno i u šta se ne dira nikada. Ja ne znam koja je namjera usvajanja ovog Zakona o vjeroispovjesti, ali znam da se njime nanosi nepravda ovom narodu. Ja se ipak nadam da će država imati sluha za svoje građane i da će što prije pozvati crkvu na ozbiljan i konktruktiavn dijalog, a sve dok ne dođe do toga nastavićemo sa mirnim protetsnim šetnjama , kao i do sada“, kazao je Pejić.

Podsjetimo, sinoć je ponovo održana mirna protestna šetnja.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE