Program "Pozitivno roditeljstvo" uspješno završilo 13 polaznika (video)

Projekat “Pozitivno roditeljstvo” koji je prije tri godine počeo u Savjetovalištu za mlade Doma zdravlja Bijelo Polje uspješno je realizovan i ove godine. Danas je u toj ustanovi dodijeljeno 13 sertifikata roditeljima koji su prošli tromjesečnu obuku, a kako je naglasila direktorica Doma zdravlja Majda Dobardžić naročito su ponosni na očeve koji su pohađali program.

“Pozitivno roditeljstvo se zasniva na tome da roditelji nauče da se ponašaju pred svojom djecom, da se vole, a ukoliko se ne vole da to prikriju pred djecom jer to utiče na njihov razvoj, samopoštovanje i samopouzdanje i na njihov odnos prema društvenoj zajednici”, kazala je Dobardžić.

Da je roditeljstvo veoma važna odgovornost, važan zadatak, ali isto tako važan period za djecu kada dobijaju najviše i najznačajnije podrške u svom odrstanju, kazala je i psihološkinja Danijela Femić. Ona je naglasila da je važno da roditelj bude partner u igri i da kroz to partnerstvo podstiče dijete da razvija svoje kapacitete, i mentalne i socijalne i emocionalne te da bude prvi učitelj za dijete.

„Program „Pozitivno roditeljstvo“ je nešto što nas upućuje na novi vid vaspitanja koji je nenasilan, gdje nema primjene nasilnih metoda kao što je prut ili udaranje djece na bilo koji drugi način. Mogu da kažem da su roditelji u velikoj mjeri primijenili principe ovog programa i da ih sprovode i nakon obuke, jer mi naravno ostajemo u kontaktu, što nam pokazuje da se ovaj program pokazao održivim i nakon završetka sesije“ kazala je Femić.

Ljubav, pričanje i igranje sa djecom imaju veliki uticaj na to kakve će odnose dijete da gradi sa drugima ljudima, ali i kako će da se razvijaju njihove sposobnosti. Otac male Emine, Damir Kijamet pohađao je program roditeljstva sa ciljem da , kako je kazao ,edukuje sebe da bi postao još bolji otac.

„Naučite kako da promijenite sebe, da vam dijete uvijek bude na prvom mjestu, jer živimo u vremenu kada se brzo živi i zbog posla i ostalih obaveza ne nađemo dovoljno vremena da se posvetimo djeci. Naučite i kako da steknemo njihovo povjerenje i za ovih par mjeseci osjećam da je moje dijete drugačije i bolje, ali i ja sa njom“, kazao je Kijamet.

Program tokom četvrtog ciklusa  vodile su psihološkinja Danijela Femić i roditelj koji je ranije prošao obuku Amra Mušović.

 

 

Autorka: Vanja Šabanović

Foto i video: Vlado Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE