Bjelopoljska bolnica dobija 4D ultrazvuk

Ginekološko-akušersko odjeljenje Opšte bolnice u Bijelom Polju dobiće najsavremeniji 4D ultrazvučni aparat, zahvaljujući donaciji Ambasade Republike Bugarske u Crnoj Gori.

To je dogovoreno na sastanku predsjednika Opštine Petra Smolovića sa ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori, dr Meglenaom Plugtchievom, na kojem je potpisan Ugovor o nabavci ultrazvučnog aparata, vrijednog 34.000 eura.

"Ambasada Republike Bugarske je obezbijedila ultrazvučni 4D aparat, koji će značajno unaprijediti rad zaposlenih na Ginekološko-akušerskom odjeljenju kada je u pitanju dijagnostika i praćenje trudnica. U ime svih Bjelopoljaca želim da se zahvalim Vladi i narodu Bugarske koji su na ovaj način pomogli rad naše bolnice" - istakao je Petar Smolović.

Ovim sofisticiranim aparatom trudnicama će biti osigurano najsavremenije praćenje trudnoće, a ljekarima je omogućena precizna dijagnostika.  Uz pomoć 4D ultrazvuka se prati razvoj i stanje ploda, morfologija i funkcija organa, eventualno postojanje patnje ploda, te se na osnovu ovih parametara donosi pravovremena dijagnoza.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju saradnje između dva naroda, dok je predsjednik Opštine podsjetio da je Bijelo Polje od 2005.godine grad pobratim sa bugarskim gradom Svištovom.

U Bijelom Polju se nalazi spomenik 12 ruža, koji je podignut u znak sjećanja na 12 bugarskih učenika koji su stradali u saobraćajnoj nesreći u kanjonu Lima 2004.godin. Tada su Bjelopoljci pokazali veliku požrtovanost i humanost, spašavajući putnike školskog autobusa iz zaleđenog Lima.

 

 Izvor i foto: bijelo polje.co.me