Umjetnost povezala bjelopoljske i istanbulske slikare (video)

Umjetnost ne poznaje granice i razlike, ona gradi mostove i uspjela je snažno da poveže slikare iz Bijelog Polja i Turske, kaže Ethem Bajmak, umjetnik iz Turske.

Prije 15 godina prvi put je došao u Bijelo Polje, prije pet je u našem gradu imao i samostalnu izložbu, a ljubav prema umjetnosti opet ga je dovela u naše krajeve i to na prve internacionalne susrete “Slikari Lazovići”.

Za Radio Bijelo Polje Bajmak je kazao da je sa nestrpljenjem očekivao susret sa kolegama, sada već prijateljima iz Bijelog Polja.

“Na poziv umjetnika Abaza Dizdarevića prviput sam posjetio Bijelo Polje, organizovao je likovnu koloniju i želio da ja budem dio nje. Još tada sam zavolio Bijeo Polje, rijeku Bistricu, očarala me ljepota ovoga kraja, a još više ljudi, toplog srca i raširenih ruku. Odlučio sam da se na neki način odužim za gostoprimstvo i da umjetnike iz Bijelog Polja pozovem da učestvuju na koloniji u Istanbulu i Ankari. Uvidio sam da se još jednom potvrdila ona izreka da umjetnost ne poznaje granice i od tada kreće naša saradnja. Sada se možemo pohvaliti time da se ona sve više širi i širi, pa u poslednjih nekoliko godina slikari iz Bijelog Polja i Crne Gore dolaze na okupljanja umjetnika, koje organizujemo u Turskoj”, rekao je Bajmak, dodajući da su umjetnici najbolji ambasadori svoje zemlje.

On je istakao da Crna Gora jeste mala država, ali da ima velike umjetnike.

“Crna Gora je uspjela da sačuva starine sjajnu prirodnu ljepotu, koja ostavlja bez daha i mora da se diči onim što ima. Slikati ove predjele uvijek je veliki izazov, treba dočarati takvu ljepotu, ali to radim sa uživanjem. Nadam se da će ova priroda ostati netaknuta, te da će Crna Gora biti atraktivna destinacija ne samo za umjetnike, već za sve turiste”, kazao je umjetnik iz Turske.

Bajamk se već četrdeset godina bavi umjetnošću, a njegova misija je, kako kaže, da sačuva staru arhitekturu.

“Najveća tragedija nas Balkanaca jeste ta  što ne umijemo da sačuvamo starine, dosta smo rušili mostove, konake, hamame, a to su izuzetno dragocjeni istorijski spomenici. Pokušao sam da neke sačuvam slikajući ih, jer smatram da je to moja dužnost, prvenstveno kao umjetnika”, istakao je Bajmak.

Osim što je sajajan slikar, Bajmak se bavi i književošću.

“Ja sam umjetnička duša, slikanje i pisanje ne mogu da odvojim, jedno iz drugog proizilazi, nadopunjuje se”, rekao je on.

Kako je kazao, u Turskoj donekle vlada ekonomska kriza, kojadirektno utiče na kulturu i samog umjetnika.

“Ali imali smo  i težih dana, zato ne smijemo odustati, jer smo mi stvaraoci, to je put koji smo izabrali”, rekao je Bajmak.

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Tekst pripremila: Jasminka Mulić

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE