Đorđević: Približiti operu mladim ljudima

Komična opera „Džumbus“ rađena u produkciji Fondacije Operosa iz Podgorice, a u sklopu projekta Young@opera odigrana je večeras u Centru za kulturu.

Nesvakidašnji spoj savremenog i klasičnog operskog izraza sa isprepletanom pričom punom preokreta i intriga zabavio je mnogobrojnu bjelopoljsku publiku. Kompozitorka Milica Ilić zajedno sa libretistkinjom Jovanom Stamatović-Karić i rediteljem Patrikom Lazićem, smjestila je tradicionalnu formu u moderan kontekst. Radnja opere sa elementima drame, obuhvata mnogobrojne živopisne likove sa problemima i izazovima organizovanja jednog važnog događaja.

Specifičnu mješavinu žanrova–mjuzikla, opere i kabarea izveli su mladi operski pjevači iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, BIH i Makedonije, a neki od njih još uvijek su studenti Muzičke akademije.

Producentkinja i koordinatorka Fondacije Operosa iz Podgorice Tea Đorđević je kazala da je Džumbus opera nastala kako bi približila tu vrstu muzike mladima ,jer kombinuje tradicionalni operski izraz i modernu muziku, što se, takav način izvedbe, po prvi put čuje u Crnoj Gori.

„Ovu operu smo pripremili sa mladim umjetnicima, godinu dana oni su pisali tekst i muziku, a zatim smo tu predstavu uvježbali i premijerno prikazali u Crnoj Gori. Premijera je bila prije dva dana u Herceg Novom, a sada smo po prvi put u Bijelom Polju i jako smo uzbuđenji, jer divno je vidjeti interesovanje mladih ljudi kojih ima mnogo u publici, jer kombinacija tradicionalnog operskog izraza i moderne muzike će biti vrlo prijemčiva za mlade ljude“ kazala je Đorđević.

Projekat je finansirala Kreativna Evropa uz podršku Opštine Herceg Novi i Kolarčeve zadužbine iz Beograda.

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE