Tradicionalna hrana Balkana može biti pokretač ekonomskog razvoja (video)

Konferencija “Slow food na Balkanu – perspektive i mogućnosti”, koja je okupila oko 50 ljubitelja slow food-a iz više zemlja regiona i Evrope, održana je danas u Bijelom Polju.

Cilj ove jednodnevne konferencije, koju je organizovala NVO Kisjele vode, jeste da se ukaže na razvoj slow food-a u regionu, sa akcentom na Crnu Goru , te da se podstakne osnivanje novih zajednica.

Konferenciji, kojom je ujedno obilježen i 10. decembar, Dan majke zemlje, prisustvovala je i Anka Kujović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, koja je istakla da bi se uvrštavanjem domaćih autohtonih eno-gastromkih proizvoda  u stalnu ponudu ugositeljskih objekata osnažila prepoznatljivost Crne Gore, kao i povezanost samog proizvoda i područja u kojem se stvara.

“Široki asortiman autohtnih, crnogorskh proizvoda, koji imaju tradiciju i kvalitet u proizvodnji, već se nalazi u turističkoj ponudi pojedinih područja, ali je sasvim sigurno da još ima prostora za unapređenje ove ponude. Atrakcije i resursi u našem ruralnom prostoru mogu biti pokretač turističke djelatnosti, jer je savremeni turista  u stalnoj potrazi za novim iskustvom I doživljajem, pa se specifična eno-gastro-kulturno-sportska  ponuda naših ruralnih područja nameća kao idelana komponentna  savremenoj turističkoj ponudi”, poručila je Kujović.

Pored  povećanja zastupljenosti domaćih proizvoda u hotelima i restoranima, prema riječima Kujović,  potencijal postoji i u razvoju seoskog turizma.

“Seosko domaćnstvo, etno sela i katuni trebaju biti jedan od crnogorskih brendova, a u tom pravcu Ministartsvo održivog razvoja i turizma razvilo je standarde koji moraju biti ispunjeni u ugostiteljskim objektima ovog tipa”, istakla je Kujović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U cilju obogaćivanja turističke ponude kroz razvoj novih proizoda koji se baziraju na tradicionalnoj hrani i piću razvijene su tusitičko-gastronomske rute, kao što su Vinski puti, putevi sira, Putevi meda, Etnogastronomske staze.

“U prilog ovome ide i činjenica da Slow food zajednica postoji u Crnoj Gori , kao i da smo dio ove mreže na svjetskom nivou. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti kreirati rutu Slow food travela, po standardima Slow food International”, navela  je Kujović.

Ona je poručila da je neopohodno proširiti ideju o Slow food-u u Crnoj Gori, te podržati formiranje novih zajednica i na taj način povećati broj  članova, čijim aktivnostima se dirketno promovišu lokalni proizvođači.

“Uz pravilnu valorizaciju evidentinh preduslova, ruralni turizam može postait važan dio integralne turističke ponude Crne Gore”, dodala je Kujović.

Da hrana i tradicija Balkana mogu biti pokretači ekonomskog razvoja poručila je i Sanica Nešević iz Stalne radne grupe za regionlani razvoj.

“Nedovoljno iskustvo lokalnih proivođača u prezentaciji proizvoda, nedostatak mogućnosti za izlazak na šire tržište i razmjenu iskustava sa primjerma dobre prakse iz zemalja EU u umrežavanju, brendiranju i prodaji lokalnih tipičnih proizvoda, neki su od razloga što je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u partnerstvu sa njemačkom organzacijom za međunarodnu saradnju podržala ovaj događaj. Ndam se da će zahvaljujući ovoj konferenciji svi zainteresovani biti detaljnije informisani  o održivosti lanca vrijendosti tradicionalnih proizvoda i turizma uklopoljenog u lične navike i potrebe”, kazala je Nešević.

Veliki jubilej, 30 godina od osnivanja Slow food-a – pokreta koji je nastao sa ciljem da se zaštiti poljoprivreda, očuvaju tradicionalne metode proizvodnje i obrade hrane i sačuva biodiverzitet, čestitao je i potpredsjednik Opštine, Nermin Bećirović.

“S obzirom da smo kao lokalna zajednica fokusirani  na razvoj turističkih potencijala, u čemu vidimo budućnost našeg kraja, pomno pratimo i podržavamo sve aktivnosti ovog tipa koje se ralizuju u našoj opštini. Drago mi je što i na ovaj način možemo da pružimo dodatnu podršku i podsticaj da se u buduće djeluje i razmišlja u ovom pravcu, kako bi na najbolji mogući način promovisali ono što krasi bogatu bjelopoljsku tradiciju”, podvukao je potpredsjednik Bećirović.  

Prisutnima se u ime organizatora NVO Kisjele vode zahvalila, Sabina Ramović.

“Veliko je zadovoljstvo što danas i mi možemo da damo doprinos svjetskoj kampanji i što smo uspjeli da baš ovdje u Bijelom Polju okupimo izlagače i učesnike iz četiri zemlje regiona, kao i goste iz Turske. I mi danas, sa ovog mjesta, šaljemo jasan glas da želimo da očuvamo našu planetu i da želimo da saučuvamo bodiverzitet”, poručila je Ramović.

Podsjetimo, nevladina organizacija Kisjele vode  2016. godine formirala je zajednicu “Slow food Montenegro – Bjelasica, Komovi i Prokletije”, koja danas broji tridesetak redovnih članova.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE