Ramović: Slow Food pokret promoviše zdravu hranu i domaće proizvode (video)

Povodom obilježavanja Dana Majke Zemlje (Terra Madre dey), Udruženje “Slow Food Bjelasica, Komovi, Prokletije”, organizovaće 10. decembra u Bijelom Polju međunarodnu konferenciju koja  će okupiti više od 50 učesnika iz naše zemlje, regiona i evropskih zemalja. Istog dana na gradskom trgu biće organizovan sajam poljoprivrednih proizvoda, kazala je Sabina Ramović, aktivistkinja Udruženja.

“Slow Food je pokret koji je nastao u Italiji 1986. godine, a samo tri godine kasnije to je prešlo na globalni nivo, jer je petnaest zemalja potpisalo manifest, odnosno sporazum o zajedničkom djelovanju u Parizu. Upravo ove godine se proslavlja tri decenije od potpisivanja prvog manifesta, pa smo odlučili da Dan majke zemlje obilježimo organizovanjem konferencije i poljoprivrednog bazara, kako bi skladu sa kalendarom Slow Food-a  dali  doprinos i uticali na popularizaciju ovog pokreta u Crnoj Gori i regionu. Od prvobitnih 15 zemalja 1989. godine, danas Slow Food postoji u preko 165 zemalja a prate ga milioni pristalica. Mogu reći da se radi o nekoliko hiljada zajednica, koje su osnovane svuda u tim zemljama. U  Crnoj Gori za sada postoji samo naša naša zajednica, a jedan od ciljeva konferencije  jeste da  postaknemo ostale aktivne članove iz drugih regiona da osnivaju svoje  zajednice kako bismo postali jači i snažniji”, ističe Ramović, dodajući da važno podizanje  svijesti potrošača o tome koliko izbor hrane utiče na svijet oko nas, kao i da teže očuvanju  tradicionalne hrane.

Inače, glavni moto Slow Food organizacije jeste “Svako ima pravo na dobru, čistu i pravednu hranu”, a cilj je zaštita poljoprivrede, očuvanje tradicionalnih metoda uzgoja i obrade hrane, te očuvanje bio raznolikosti. Regionalnu konferenciju SLOW FOOD na Balkanu - Perspektive i mogućnosti, podržava Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta "Diversifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope:Razvoj lanca vrijednosti i podizanja kapaciteta". Takođe, podršku su pružili Sekretarijat za preduzetništvo i ekonomski razvoj i lokalna Turistička organizacija. 

Organizatori manifestacije su NVO Kisele vode, Opština Bijelo Polje i TO .

Repriza emisije “Građanima u susret” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Dalibor Rakočević

Tonska relaizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE