Obilježeno sjećanje na veliku Jugoslaviju

Datum koji se slavio kao Dan Republike svečano je obilježen večeras u Bijelom Polju. Sjećanja na 29. novembar, praznik nekadašnje Jugoslavije, evocirana su partizanskim pjesmama.

Na sceni se smjenjivalo oko 80 učesnika Gradski hor, KUD ,,Tekstilac'', solisti uz pratnju orkestra, učenici Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović'', učenici Osnovne škole ,,Pavle Žižić''  iz Njegnjeva i OŠ „9. maj“ Sutivan. Inicijator da se pjesmama NOR-a prisjete starih, dobrih vremena je profesor Almir Martinović koji je rekao da je ponosan naročito na mladost koja je prošla scenom, kao i da je koncert potvrda da se Bijelom Polju baštini sjećanje na neko lijepo i bezbrižno vrijeme i njeguje suživot i želja da se čuvaju mir i sloboda.

„Zahvaljuje se svima koji su bezrezevno podržali ovu ideju da jedan praznik koji su slavili svi narodi i narodnosti bivše Jugoslavije, a mi smo dužni da na neki način poštujemo ljude koji su dali svoje živote za mir i slobodu koji mi danas živimo“, kazao je Martinović.

Sala Centra za kulturu bila je mala da primi sve jugonostalgičare. Oko 450 gledalaca različitih generacija aplauzima je pozdravljala učesnike koji su svojim izvođenjem dočarali duh borbe za slobodu i zajedništvo

Direktor Centra za kulturu Milko Kovačević je istakao da je koncert šalje veliku poruku da slobodarsko Bijelo Polje i dalje čvrsto stoji na idejama antifašizma

„Stoji na idejama zajedničkog života, međusobnog uvažavanja i poštovanja, na idejama čovjekoljublja i humanosti i da će na toj ideji vječno ostati, ne zato što je to civilizacijska vrijednost i civilizacijski iskorak, već zato što samo na taj način naše Bijelo Polje i naša Crna Gora mogu opstati. I zato je obaveza da sve ono vrijedno u nama utkamo zajedno i u naše Bijelo Polje i našu Crnu Goru za dobro svih nas. A sa tom idejom i započinjemo i završavamo koncert“ istakao je Kovačević.

Telegram podrške poslao je i prvi čovjek opštine, Petar Smolović, koji zbog ranije preuzetih obaveza nije prisustvovao koncertu.

Koncert je realizovan u saradnji JU Centar za kulturu ,,Vojislav Bulatović-Strunjo'' i NVO ,,Muzička baština''.

 

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE