Bijelo Polje simbol multietničkog sklada i suživota (video)

Bijelo Polje je grad u kojem se vjekovima njegovao i gajio multietnički sklad i suživot, a po tome se prepoznaje ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu, kazao je Danilo Vuković, organizator izložbe „Bijelo Polje – priča u slikama“, koja je otvorena prošle nedjelje u Centru za kulturu.

Upravo je i to podstaklo Vukovića, da uz podršku crnogorskog Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, organizuje izložbu koja na najbolji način prikazuje etničke posebnosti pripadnika manjinskih naroda.

Gostujući u emisiji “Start Art”, Radija Bijelo Polje, Vuković je istakao da je „Bijelo Polje – priča u slikama“ zapravo kulturni projekat.

“Cilj tog projekta je doprinos očuvanju multietničkog sklada, vjerske tolerancije, međusobnog uvažavanja stanovnika bjelopoljske opštine, kroz realizaciju izložbe umjetničkih fotografija mladih umjetnika iz svih opština sa sjevera Crne Gore”, rekao je Vuković.

On je kazao da je izložba rezultat višemjesečnog rada, te da ne samo da doprinosi  promociji interkulturalnog dijaloga i međusobnog poštovanja i razumijevanja, već i promociji talentovanih fotografa.

“U projekat je uključeno 11 fotografa, a s obzirom da će ona trajati mjesec dana, očekujemo da nam fotografije pošalju i drugi umjetnici, koji su iskazali interesovanje da budu dio ove priče. Upravo nam to pokazuje da smo uspjeli da ostvarimo svoj cilj, što nam je svakako i najvažnije”, rekao je on.

Vuković je istakao da umjetnosti ima važnu ulogu u promociji očuvanja etničkih posebnosti manjinskih naroda, te da to prepoznaju i građani.

“Pripadnici manjinskih naroda zaista prepoznaju značaj ovakvih aktivnosti, koje se zapravo i organizuju radi njih i znaju da cijene napore umjetnika, koji su uvijek spremni da podrže ono što je javni interes. To se jasno moglo vidjeti i na otvaranju izložbe, jer je interesovanje publike bilo veliko, posjećenost je bila sjajna i jako smo ponosni”, naveo je organizator izložbe „Bijelo Polje – priča u slikama“.

Vuković je istakao i da se kroz izložbu „Bijelo Polje – priča u slikama“ zista može pročitati priča o našem narodu, odnosno suživotu u Bijelom Polju.

 AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE