Lokalna uprava otvorila Kancelariju za Rome, Dženada prva zaposlena Romkinja (VIDEO)

Opština Bijelo Polje prva je u Crnoj Gori otvorila Kancelariju za Rome i prva koja je zaposlila osobu romske nacionalnosti, kazala je Saida Čikić, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Gostujući u emisiji “Građanima u susret” ona je istakla da je Dženada Rizvanović, zaposlena u stalni radni odnos, a da će pored nje u Kancelariji raditi i Vladimir Luković. Kancelarija i zaposleni u njoj, kaže Čikić,  predstavljaju važan resurs za našu opštinu, te bi u značajnoj mjeri trebalo da  doprinesu socijalnoj inkluziji pripadnika romske zajednice.

“Ideja za osnivanje kancelarije prostekla je iz činjenice da u našoj opštini, prema poslednjem popisu stanovništva, živi 334 osobe romske populacije i oni iz  različitih razloga nijesu dovoljno  integrisani u društvenu zajendicu. Smatramo da ćemo kroz ovu kancelariju uticati na njihovu bolju integraciju, a dvoje zaposlenih u Kancleriji,  dosta vremena će provoditi na terenu i donositi nam prave  informacije o životu i potrebama Roma i predlagati mjere za poboljšanje kvaliteta njihovog života. Istovremeno, jedan od zadataka Kancelearije biće i praćenje i implementacija mjera i aktivnosti predviđenih Lokalnim planom akcije za Rome koji je usvojen prošle godine  za naredni četvorogodišnji period”, naglasila je Čikić, dodajući da će vrata Kancelarije biti otvorena  za sve pripadnike romske populacije.

Repriza emisije “Građanima u susret” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE