Praznik poezije u Bijelom Polju (video)

Međunarodni festival za djecu pjesnike, “Kraljevstvo bijelih rada”, šesti po redu, održaće se večeras u Bijelom Polju.

Svojevrsni pjesnički turnir u kazivanju stihova zakazan je za 18 časova, u velikoj sali Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”, kada će stručni žiri odabrati najbolje među najboljima.

Za titulu Kralja i Kraljice večeras će se, između ostalih, takmičiti i mladi talentovani Bjelopoljci, Jovana Obradović, Erna Balijagić, Luka Cmiljanić i Damir Šećerović.

Gostujući u emisiji “Start Art”, Radija Bijelo Polje, Jovana, Erna, Luka i Damir, kazali su da sa nestrpljenjem očekuju nastup.

Višenagrađivana mlada pjesnikinja, Jovana Obradović, već je odbarala stihove koje će kazivati večeras, a kako je kazala u emisiji “Start Art” jako je uzbuđena, jer će to biti smotra najboljih madih pjesnika iz cijelog regiona.

“Od samog osnivanja festivala sam tu, nekako mi je i prirastao uz srce i nikada njesam odustala, čak ni u onim trenucima kada je izostala ta prva nagrada. Naravno, velika je razlika između mene tada, na samom početku, i sada, a naravno i konkurencija je sada veća, jer su i svi takmičari zreliji i biće mnogo teže. Ali ne sumnjam da će to biti sjajno pjesničko veče u kojem ćemo uživati i mi takmičari, ali i publika”, kazala je Obradović.

Pozitivnu tremu ima i Damir Šećerović, ali je ipak spreman za ovo veliko takmičenje.

“I kada sam proglašen za Princa “Kraljevstva bijelih rada” bio sam jako iznenađen, nisam se nadao tom prvom mjestu, a ni sada ne razmišljam puno o nagradi, najvažnije mi je da se predstavim u najboljem svjetlu i da se publici dopadne moja poezija. Imam malu tremu, ovo mi je drugi put  da učestvujem na nekom takmičenju, tako da nemam previše iskustva kada su u pitanju javni nastupi, ali se nadam da će sve biti u redu”, rekao je Damir.

Erna Balijagić već četiri godine učestvuje na festivalu “Kraljevstvo bijelih rada”, a kako je danas istakla, dugo piše i poeziju i prozu, i to, kako kaže, radi iz ljubavi, a ne zbog nagrada.

“Šaljem svoje radove još od šestog razreda, tako da treme i ako ima, to je ona pozitivna. Pripremila sam tri pjesme, jedna od njih govori o mom djetinjstu, druga nije objavljena, a zapravo je pjesma o pjesmi, a naravno kazivaću i onu koja mi je donijela titulu Princeze “Kraljevstva bijelih rada”. Više puta sam na javnim mjestima kazivala svoju poeziju, a tamo će večeras biti ljudi koje najviše volim, koji su mi najveća podrška i znam da ću uživati”, naglasila je Erna.

Kako je kazala, poezija je za nju vid duhovnog prosvjetljenja, a iako piše i prozu, ipak je poezija njena prva ljubav.

Bjelopoljskoj publici večeras će se predstaviti i talentovani Luka Cmiljanić, koji će kazivati i dvije nove, do sada neobjavljenje pjesme.

“Svim ljubiteljima književnosti i poezije predstaviću svoje dvije nove pjesme i zaista se nadam da će im se svidjeti. Pored njih, govoriću i pobjedničku pjesmu, sa kojom sam osvojio i prvu nagradu na ovom festivalu.  Siguran sam da negdje svi priželjkujemo tu laskavu titulu Kralja i Kraljice, da joj se potajno nadamo, ali za mene je najveća nagrada zapravo poezija”, poručio je Luka.

Najbolji na VI Međunarodnom festivalu za djecu pjesnike biće nagrađeni i štampanjem samostalne zbirke pjesama, a Jovana, Erna, Luka i Damir, kazali su da je to san svakog pjesnika, naročito onih najmlađih.

Iako su jako mladi, kažu da već imaju dovoljno zapisanih pjesama, te da im ne bi bilo teško da popune stranice jedne zbirke.

Posebno se raduju i druženju sa drugarima iz okruženja, a kažu da sa posebnim nestrpljenjem očekuju da čuju i velike pjesnike,  Velimira Ralevića, Zorana Mićovića, Radoja Femića, kao i Slobodana Zorana Obradovića.

Podsjetimo, organizatori “Kraljevstva bijelih rada”, za ovu godinu  su Međunarodno udruženje stvaralaca „Stihom govorim“ i JU Centar za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”, dok je pokrovitelj manifestacije Ministarstvo kulture Crne Gore.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Dalibor Rakočević

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE