Treći poziv za dostavljanje projekata u okviru Fonda za Zapadni Balkan otvoren do 10. decembra (video)

Međuvladina regionalna organizacija Western Balkans Fund prezentovala je danas u Bijelom Polju treći javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga, koji će biti otvoren do 10. decembra.

Na info sesiji, održanoj u sali SO, zainteresovanim nevladinim organizacijama i javnim ustanovama  predstavljene su mogućnosti i način apliciranja na javni poziv.

Kako je saopštila menadžerka programa u Fondu za Zapadni Balkan, Ksenija Vukmirović, ukupna vrijednost granta je 250 hiljada eura, a maksimalni iznos kojim će podržati jedan projekat je 12 hiljada eura.

“Tematske oblasti ovog javnog poziva, kao i prethodna dva, su kulturna saradnja, obrazovanje i nauka, kao i održivi razvoj. Takođe, postoje i prožimajuće oblasti, kao što su omladina, sloboda medija i govora, evropske integracije i pomirenje u regionu”, saopštila je Vukmirović.

Ona je istakla da je jedan od glavnih uslova uspostavljanje partnerstva, tako da glavni aplikant mora imati minimum još dva partnera iz zemalja regiona.

“Mogu aplicirati sve neprofitne organizacije, tak da osim nevladinih orgnaizacija, projektne prijedloge mogu poslati i javne ustanove, škole, institucje kulture, omladinske organizacije, kao i biznis udruženja”, navela je menadžerka programa u Fondu za Zapadni Balkan.

Vukmirović je napomenula da detaljnije informacije o uslovima i načinu apliciranja svi zainteresovani mogu pronaći na zvaničnom sajtu Fonda za Zapadni Balkan.

“Važno je napomenuti da se aplikacije dostavljaju na engleskom jeziku, jer je to zvanični jezik našeg sekretarijata, kao i da se projektni prijedlozi šalju putem mail-a”, kazala je ona.

Menadžerka programa u Fondu za Zapadni Balkan, Ksenija Vukmirović, saopštila je i da će naredne godine Crna Gora predsjedavati ovom organizacijom, pa će se ministraska konferencija održati u Podgorici.

U okviru današnje info sesije o pozitivnim iskustvima i saradnji sa Fondom za Zapadni Balkna govorio je i direktor Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović, koji je istakao da su taj lokalni medij i grad Užice bili partneri Muzeju grada Zenice na projektu “Tri kraljice”.

Kako je saopštio, riječ je o projektu koji je finansijski podržan od strane Western Balkan Fund-a (WBF), a čije su se aktivnosti sprovodile u tri države, sa ciljem očuvanja kulturne baštine i povezivanja regiona, institucija, pojedinaca i gradova.

Treći javni poziv Western Balkans Fund-a promovisan je već u Tirani, Valoni, Uroševcu, Ohridu, a u narednom periodu prezentacije će biti održane i u Podgorici, Sarajevu, Beogradu, Nišu, Skoplju i Prištini.

Podsjetimo, u prvom javnom pozivu Western Balkans Fund podržao je  18 projekata, a u okviru drugog čak 24, koliko planiraju i ove godine.

Glavni cilj Fonda za Zapadni Balkan je podsticanje saradnje između njegovih članica (Albanija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija), jačanjem susjedskih odnosa i regionalne kohezije.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE