Vojsku Crne Gore osnažiti i približiti mladima (video)

Odbrana je jedan od stubova države i u noj mora imati mjesta za omladinu, jer u tome leži budućnost, poručili su danas kapetan Vojske Crne Gore, Jovica Mijušković i izvršni direktor NVO “KAN”, Nikola Simović.

Gostujući u emisiji “Šta može NVO”, Radija Bijelo Polje, kapetan Mijušković i Nikola Simović istakli su da Vojsku Crne Gore, kao instituciju od izuzetnog državnog značaja, treba osnažiti i približiti mladim ljudima, i to kroz prezenatciju programa za mlade koje nudi Ministarstvo odbrane.

Upravo je to, prema riječima Simovića, podstaklo članove NVO “KAN” da pokrenu projekat “Postani vojnik”, koji će se šest mjeseci sprovoditi na teritoriji opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja.

“Cilj našeg projekta jeste promocija Vojske Crne Gore, kao i Ministarstva odbrane, kao sigurnog i primamljivog poslodavca za sve mlade ljude. Tokom šest mjeseci, pokušaćemo da dođemo do što većeg broja mladih ljudi, kako bi ih informisali o značaju i ulozi Vojske, te kroz direktnu komunikaciju motivisali nekog od njih da svoj profesionalni put vežu za Vojsku“, podvukao je izvršni direktor NVO “KAN”.

Simović je napomenuo da je u utorak u prostorijama Crvenog krsta održana javna tribina „Vojska i mladi“, ali i kazao da u narednom periodu planiraju niz edukativnih radionica.

„Mladi zaista žele da se informišu i vojni poziv je definitivno ono što ih interesuje, što pokazuje i broj prisutnih na javnoj tribini. Već od naredne sedmice organizovaćemo edukativne radionice, po osam u Bijelom Polju, Beranama i Pljevljima. Radionice će se održavati u školama sa kojima smo uspostavili saradnju, a očekujemo da oko 500 učenika prođe kroz te programe“, kazao je Simović.

On je najavio da će u završnoj fazi projekta organizovati posjetu kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu.

„Planirano je da 50 učenika posjeti kasarnu u Danilovgradu, mislim da će to biti sjajna prilika da se direktno upoznaju sa načinom na koji funkcioniše naš vojni-odbramnbeni sistem i siguran sam da će djeca bti oduševljena“, rekao je izvršni direktor NVO “KAN”.

Nevladina organizacija „KAN“ podršku za ovaj projekat dobila je od Ministarstva odbrane Crne Gore i to u okviru poziva „Vojska Crne Gore - tvoj izbor“.

„Ministarstvo odbrane uspostavilo je saradnju sa više nevladinih organizacija, jer vjerujemo da nam upravo one mogu pomoći da dođemo do što većeg broja mladih ljudi, da pružimo informacije svima onima koji žele da se uključe u sistem odbrane, te da im prezentujemo sve mogućnosti i prednosti koje nudi vojni poziv. Iako oni do određenih informacija mogu doći putem zvaničnog sajta našeg ministarstva, te preko društvenih mreža, ali i nove web aplikacije postanivojnik.me, smatramo da je direktna komunikacija najbolji način da im približimo vojni poziv“, rekao je kapetan Mijušković.

On je izrazio posebno zadovoljstvo zbog želje mladih Bjelopoljaca da se informišu o načinu funkcionisanja Vojske Crne Gore i istakao da to nijesu pokazali samo na nedavno održanoj tribini, već i kroz uključivanje u sve aktivnosti koje je Ministarstvo odbrane realizovalo u našoj opštini.

A da aktivnosti koje Ministarstvo odbrane sprovodi u gotovo svim crnogorskim opštinama daju dobre rezultate, prema riječima Mijuškovića, potvrđuje i to što su trenutno zadovoljene sve potrebe koje je Ministarstvo odbrane iskazalo, posebno u pogledu obrazovanja kadeta na prestižnim vojnim akademijama.

„Trenutno imamo 34 kadeta koja se školuju na vojnim akademijama u SAD-u, Turskoj, Grčkoj, Italiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Austriji, Bugarskoj. Ono što je jako važno, tamo ne samo da stiču znanja i vještine iz oblasti odbrane, već uče i strane jezike, a stiču i nova poznanstva i prijateljstva.  Posebno nas raduje to što od 34 njih ukupno, imamo devet kadetkinja koje ostvaruju zapažene rezulatate. Jako vodimo računa o rodnoj ravnopravnosti, jer je vojni poziv dostupan kako ženama, tako i muškarcima, a trenutno  je oko 14 % žena u našem sistemu odbrane“, podvukao je Mijušković.

Kpetan Vojske Crne Gore osvrnuo se i na niz programa koje mladima nudi Ministasrtvo odbrane Crne Gore, ali i napomenuo da je među mladima i dalje najpopularniji Ljetnji vojni kamp, koji okuplja učenika drugog i trećeg razreda srednje škole.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Dalibor Rakočević

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE