Oko 70 Bjelopoljaca pohađa kurs italijanskog jezika (video)

Besplatan kurs italijanskog jezika, koji organizuje NVO “Zajednica Italijana u Crnoj Gori”, počeo je nedavno u Bijelom  Polju, a časove će narednih nedjelja pohađati oko 70 građana.

Veliko interesovanje Bjelopoljaca podstaklo je nevladinu organizaciju “Zajednica Italijana u Crnoj Gori” da po treći put organizuju kurs u našem gradu i to ovaj put za dva nivoa, A1 i A2.

Gostujući u emisiji „Šta može NVO“, Radija Bijelo Polje, koordinators kursa Samedin Agović, istakao je da je ovo nastavak kvalitetne saradnje sa NVO “Zajednica Italijana u Crnoj Gori”, koje je još jednom dala podršku Bjelopoljcima koji su željni novih znanja,  koji su spremni da rade na sebi i da se edukuju.

„Da vlada veliko interesovanje Bjelopoljaca za učenje italijanskog jezika potvrđuje činjenica da je ovo treći po redu kurs u našem gradu.  Prethodna dva uspješno je završilo 60 naših sugrađana, a sada ih imamo oko 70, odnosno oko 40 onih koji pohađaju A1 nivo i oko 30 onih koji su nastavili da usavršavaju svoja znanja i prešli na A2 nivo“, kazao je Agović.

Veliko intereosvanje naših sugrađana za učenjem italijanskog jezika nije iznenadilo profesoricu Vesnu Vuković, koja uspješno vodi kurseve u Bijelom Polju već desetak godina.

“Crnogorci imaju afiniteta prema italijanskom jeziku prvenstveno zbog istorijskih veza, ali i ljepota I melodičnost ovog jezika motivišu ih da ga nauče. Ovo je sjajna prilika za sve one koji možda nemaju sredstava da idu u privatne škole jezika, koje su uglavno skupe, a sada se besplatno mogu edukovati. I Bjelopoljci zaista jesu zahvalni na ovoj prilici, jer je to za njih mnogo više od učenje, upoznaju jedni druge, vezuju ih ista interesovanja, tako da slobodnu mogu reći da nas je italijanski jezik nas spojio”, istakla je profesorica Vuković.

Ona je kazala da je cilj kursa da polaznici usvoje osnove gramatike, obogate vokabular I samim tim nauče da se na italijanskom jeziku snalaze u vremenu i prostoru.

„Do sada smo imali pet susreta, odnosno deset časova, tako da već u ovom trenutku mogu da kažem da je riječ o jako kvalitetnoj grupi, koja je spreman da radi i sigurna sam da će svi uspješno završiti ovaj kurs. Naravno da ima onih koji su rođeni sa talentom za učenje stranih jezika, pa njima sve to ide brže i lakše, ali najvažniji je rad i trud“, navela je Vuković.

Kako je saopštila, predavanja se održavaju u Srednjoj stručnoj školi,  u blok časovima od po sat i po, dva puta nedjeljno, a do kraja ove godine, Bjelopoljci će dobiti i sertifikate.

„Časovi su jako zanimljivi, a i sami polaznici daju neke sugestije i ideje, tako da sve to bude jako dinamično. Nakon završenih predavanja organizovaćemo i internu  provjera znanja, a polaznici koji  ispune uslove dobiće diplome“, navela je Vuković, koja je licencirani predavač od strane italijanskog Ministarstva prosvjete.

Vuković je napomenula da će kroz učenje italijanskog jezika, polaznici kursa zapravo imati priliku da se upoznaju sa istorijom i kulturom Italije.

O svojim iskustvima danas je u emisiji “Šta može NVO” govorio i polaznik kursa i advokat, Josif Božović.

Kako je istakao, kurs je upisao i iz potrebe, ali i iz želje, odnosno ljubavi prema italijanskom jeziku.

“Poznavanje stranih jezika presudno je u pronalaženju posla, a učenjem novih možemo i unaprijediti  svoj položaj na tržištu rada. Tako i pojedine advokatske kancelarije iz Podgorice traže kolege sa poznavanjem engleskog i italijanskog jezika, tako da je to jedan od razloga što sam i upisao ovaj kurs. Sa druge strane, italijanski je  jedan od najlepših i najmuzikalnijih svjetskih jezika, i već nakon prvih nekoliko časova znao sam da sam donio pravu odluku”, rekao je Božović.

Koordinator kursa, Samedin Agović, saopštio je danas da će do kraja ove godine u Bijelom Polju biti organizovana i izložba italijanskih slikara, a od naredne godine bjelopoljska opština planira da da proširi saradnju sa NVO “Zajednica Italijana u Crnoj Gori”, i to kroz zajedničke aktivnosti i projekte na polju kulture i umjetnosti.

Kurs istalijanskog jezika sprovodi nevladina organizacija “Zajednica Italijana u Crnoj Gori” u saradnji sa Ambasadom Italije u Crnoj Gori, a  preko fonda Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Dalibor Rakočević

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE