Završna manifestacija projekta Tri kraljice održaće se u Užicu

Predstavnici Radija Bijelo Polje učestvovaće 28. oktobra u Užicu na završnoj manifestaciji u sklopu  međunarodnog projekta Tri kraljice, koji se realizuje u partnerstvu sa Muzejem grada Zenice i gradom Užice uz pokroviteljstvo fondacija Western Balkan Fund.

Kako je planirano narednog ponedjeljka će se u spomeniku kulture Jokanovića kući, od 19 časova u ime grada domaćina obratiti pomoćnik gradonačelnika Nemanja Nešić, nakon čega će biti otvorena likovna izložba ’’Tri kraljice mira i sloge’’, autora iz Bijelog Polja, Luke Joksimovića, Marka Tvrdišića i Vladimira Jelića. Nakon toga će uslijediti promocija regionalne zbirke kratkih priča ’’Tri kraljice’’, o kojoj će u ime izdavača govoriti Adnadin Jašarević, direktor zeničkog  muzeja i Dragić Rabrenović, direktor Radija Bijelo Polje.  

Organizatori ove manifestacije podsjećaju da je riječ o projektu čiji je cilj očuvanje i promocija kulturne baštine posvećenom srednjevjekovnim vladarkama iz Srbije Milice Hrebeljanović, Crne Gore Mare Crnojević i Bosne i Hercegovine Katarine Kosača.

Kako se navodi projekat je osmišljen kao skup programa koji se međusobno dopunjuju u tri grada. Tri priče koje zajedno čine cjelinu. Priča počinje u Zenici, nastavlja se u Bijelom Polju, završava u Užicu. Do sada je u Bijelom Polju održan okrugli sto, likovna izložba, maskenbal i promocija knjige, dok je u zeničkoj tvrđavi Vranduk održan Festival srednjeg vijeka sa promocijom knjiga, viteškim igrama, degustacijom gastronomskih specijaliteta i koncertom sastava Fugato. Organoizatori dodaju da su u tri grada, tri partnera, poslije skoro sedam vijekova kroz set programa, izložbi, objavljenih knjiga, koncerata, napravili mozaik, zajedničku sliku koja svjedoči o dubokim kulturnim vezama, a ne razlikama.

Redakcija portala Refesticon

Foto: RBP