Više od polovine predškolske djece sa poremećajem govora (video)

Poremećaji govorno-jezičkog aparata kod djece sve su učestaliji, a nerijetko se dešava da se neki problem sa govorom primijeti tek onda, kada dijeti krene u prvi razred osnovne škole, kaže logoped Jelena Spurnić-Žižić. Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, ona je istakla da samo pravovremeno otkrivanje uzroka i uključivanje djeteta u terapiju može da spriječi ili otkloni jezičko-govorni poremećaj.

“Sve je više djece kod kojih dolazi do govorno-jezičkih  poremećaja. Među djecom predškolskog uzrasta najučestalije su dislalije, odnosno,  tzv. poremećaji izgovora glasova. Roditelji se često kasno jave stručnjaku, negdje pred upis u školu kada dođu kod izabranog pedijatra. Najnovija istraživanja su pokazala da je 55 posto djece koja ne izgovaraju dobro svoje glasiće. Kada su predškolci u pitanju, pored problema sa izgovoranjem glasova, prisutne su i razvojne disfazije eksperesivnog i  reciptivnog tipa, kada djeca kasne u progovaranju, zatim mucanje, poremećaj čitanja, pisanja i druge raznorazne teškoće kod savladavanja školskog gradiva. Često je potrebna logopedska pomoć kod djece koja imaju mentalnu zaostalost, Daunov sindrom, autizam i cerebralnu paralizu”, ističe Žižić-Spurnić.

 Spurnić Žižić podsjeća da dijete sa pet i po godina treba svaki glas da izgovara pravilno, a svaka ostupanja koja se javljaju nakon tog uzrasta, zahtijevaju logopedski tretman.  

“Takođe, ukoliko roditelji primijete da dijete starije od godinu i po, nema želju za komunikacijom, interakcijom, nema topli pogled, ne odaziva se na sopstveno ime,  ne učestvuje u aktivnostima i ne razumije naloge koji mu se izdaju, obavezno treba da potraže pomoć logopeda.

 AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE