Redovni pregledi najbolji način prevencije karcinoma dojke (video)

Edukativno predavanje o važnosti redovnih zdravstvenih pregleda, radi prevencije, pravovremenog otkrivanja i liječenja karcinoma dojke, održano je danas u Gimnaziji „Miloje Dobrašinović“, čime je i u Bijelom Polju obilježen mjesec prevencije karcinoma dojke – „ružičasti oktobar“.

Od zloćudnih tumora kod žena, rak dojke je na prvom mjestu, a rano otkrivanje daje bolje izlečenje i manje komplikacije, poručila je na današnjem predavanju doktorka iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Verica Osmanović.

On je istakla da je prema podacima iz registra za maligne neoplazme, broj novoregistrovanih oboljelih  342, a od toga su samo tri muškarca.

„Zato upravo ovakvim aktivnostima želimo da još jednom ukažemo na neophodnost pregleda, a danas smo srednjoškolcima govorili i o tome koliko je važno da sami pregledaju svoje dojke, da upoznaju svoje tijelo i da ukoliko primijete neku promjenu, da se obavezno obrate svom ljekaru“, kazala je  doktorka Osmanović.

Ona je napomenula da većina promjena na dojci nije karcinom, ali da svaka zahtijeva odlazak izabranom doktoru.

Doktorka iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Verica Osmanović, naglasila je da karcinom dojke izlečiv, ukoliko je otkriven na vrijeme.

„A kao prevencija od svih zloćudnih tumora jako su važni zdravi stilovi života. Zato je potrebno da vodimo računa o težini, fizičkoj aktivnosti, ishrani, te da ne konzumiramo duvan i alkohol“, pojasnila je Osmanović.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji, zato je oktobar mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE