OSI i dalje u neravnopravnom položaju u procesu zapošljavanja (video)

Diskriminacija lica sa invaliditetom u bjelopoljskoj opštini i dalje je izražena, naročito u oblasti zapošljavanja, o čemu svjedoči podatak da se trenutno na evideniciji Biroa rada Bijelo Polje nalazi 1.027 osoba sa invaliditetom (OSI), saopštili su danas Ranko Mešter i Biljana Milatović iz NVO „Brain“.

Gostujući danas u emisiji „Šta može NVO“, Radija Bijelo Polje, oni su istakli da je u toku prethodne dvije godine na teritoriji opštine Bijelo Polje zapošljeno samo 136 lica sa invaliditetom, te da je poražavajuće to što u institucijam koje pružaju socijalne usluge ima jako malo zaposlenih OSI.

„Samo u Fondu za zdravstvo u Podgorici ima zaposlena jedna osoba sa invaliditetom, jedna u opštinskoj Kancelariji za OSI, kao i u Centru „Tisa“, što dovoljno govori o stepenu diskriminacije lica sa invaliditetom“, kazala je Milatović.

Ona je istakla da su to pokazali rezultati istraživanja, koje je NVO „Brain“ sprovela u okviru projekta “Prevencijom i sistematskim tretmanom do smanjenja broja oboljelih od moždanog udara”.

Kako je navela, anketirali su niz važnih ustanova i institucija, među kojima i Zavod za zapošljavanje, Centar za socijalni rad, Fond za zdravstvo, Kancelariju za OSI, kao i JU „Tisa“, a osim što među zaposlenima gotova da nema lica sa invaliditetom, ni infrastruktura nije prilagođena njihovim potrebama.

„Odgovori na ovo pitanje su bili uglavnom djelimični, neke ustanove imaju prilaznu rampu, ali nema lifta, a ni šalteri i toaleti nijesu prilagođen licima sa invaliditetom“, napomenula je Milatović.

Iako je diskriminacija vidljiva i u gotovo svim drugim oblastima, predsjednik NVO „Brain“, Ranko Mešter, ističe i da je veliki problem to što su lica sa invaliditetom ništa ne rade po tom pitanju.

„Svakodnevno su diskriminisani, često i u samoj porodici, a zatim i na poslu i u društvu, ali se plaše da reaguju i da  preduzmu bilo šta po tom pitanju. To pokazuju i podaci do kojih smo došli, jer je 76 % OSI koje smo anketirali lično doživjelo diskriminaciju, ali je 85 % njih kazalo da ništa nijesu uradili, niti su se obratili nadležnim organima i ustanovama“, naveo je Mešter.

On je istakao da je to posljedica i nepoznavanja svojih prava, koja su regulisana postojećim zakonskim okvirom.

„Zato smo odlučili da u okviru ovog projekta održimo tribinu o zakonodavnom okviru, kako bi lica sa invaliditetom detaljnije informisali o njihovm pravima i benefitima koje mogu ostvariti“, rekao je Mešter.

Predsjednik NVO „Brain“ je rekao i da su sama lica sa invaliditetom donekle odgovorna za svoj položaj, te da mnoga nijesu spremna da prihvate svoj invaliditet i da se bore za bolji i kvalitetniji život, već se zadovoljavaju socijalnim primanjima koja dobijaju od države.

„Zbog toga ćemo raditi i na psihološkom osnaživanju, i to ne samo OSI, već i njihovih porodica, koje im moraju pružiti podršku“, podvukao je on.

U okviru projekta “Prevencijom i sistematskim tretmanom do smanjenja broja oboljelih od moždanog udara”, kako je danas saopštila Biljana Milatović, planirani su fizioterapeutski i logopedski tretmani.

„Tretmane će imati 20 lica sa invaliditetom, prioritet imaju ozbiljniji slučajevi, ali smo spremni da pomognemo svima, čak i onima koji nijesu članovi našeg udruženja“, rekla je Milatović.

S obzirom da se starosna granica onih koji su doživjeli moždani udar smanjuje, Mešter je kazao da će realizovati i edukativne radionice.

„Te radionice će biti namijenjene srednjoškolcima, a cilj nam je da im skrenemo pažnju na to koliko je važno da fizički butu aktivni, da se okrenu zdravim stilovima života, kako bi zaštitili sebe i očuvali svoje zdravlje, jer je prevencija najbolji način za to“, podvukao je predsjednik NVO „Brain“.

Projekat „Prevencijom i sistematskim tretmanom do smanjenja broja oboljelih od moždanog udara” podržan je od opštinske Komisije za raspodjelu sredstava nevaldinim organizacijama, a trajaće šest mjeseci.

Podsjetimo, NVO „Brain“ osnovana je 2013. godine i jedina je nevladina organizacija u Crnoj Gori, čiji su  ciljevi preventiva  od dobijanja moždanog  udara, edukativna predavanja, pomoć licima koja su preživjela moždani udar, reahabilitacija i brzi povratak u normalne tokove života.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE