Otpad u Limu najvjerovatnije od klanja piladi u domaćinstvu

Povodom pojave veće količine životinjskog otpada na obali Lima u naselju Nedakusi, načelnik Komunalne policije, Dušan Drašković, kazao je da su  nadležne ekipe blagovremeno izašle na teren, ali da istragom nijesu utvrdile počinioca  tog djela.

Drašković je za Radio Bijelo Polje izjavio da su po prijavi Ribilovnog društva “Sinjavac” obišli lokaciju gdje je prema njihovim navodima bačen otpad,  a potom obavijestili  ekološku i veterinarsku inspekciju.

“Inspektori su izašli na teren, preduzeli mjere i radnje iz svojih nadležnosti, ali  nijesu uspjeli da utvrde počinioca”, istakao  je  Drašković.

Na drugoj strani, u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove dostavljenom našoj medijskoj kući, navodi se da je prilikom istrage  utvrđeno da je na pomenutoj lokaciji, na nasipu i 50 metara od vodotoka, izbačen klanični otpad živine - noge, perje, unutrašnji organi, u količini koja odgovara oko 50 zaklanih tovnih piladi.

“Veterinarski inspektor, kao i predstavnici Uprave policije, obišli su objekte registrovane farme za tov i klanje piladi, jedine koje postoje u blizini te lokacije. Obilaskom i kontrolom linije klanja i dokumentacije koja se odnosi na odlaganje nusproizvoda u skladu sa propisima, utvrđeno je da otpad ne potiče iz ovih objekata.  Sa druge strane, količina zatečenog otpada upućuje da je najvjerovatnije riječ o otpadu od klanja koje je obavljeno u domaćinstvu i koji je odložen na obalu Lima od strane nesavjesnog pojedinca. S obzirom na to da u neposrednoj blizini nema ni privatnih stambenih objekata koji bi mogli biti predmet kontrole, istraga tokom jučerašnjeg dana nije dala rezultat”, saopštili su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Dodaju, da je u otkrivanju počinioca otežavajuća okolnost i to što kamere postavljene na najbližoj živinarskoj farmi nijesu u funkciji više od mjesec.

“Očekujemo da će policija nastaviti istragu povodom ovog slučaja, ali istovremeno  pozivamo i građane i civilni sektor da, ukoliko neko ima saznanja ili sumnju koja može da pomogne u pronalaženju nesavjesnog počinioca, da informacije saopšti policiji”,  kažu u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Inače,  životinjski otpad sa obale Lima uklonjen je pod nadzorom  veterinarskog inspektora, odvežen na deponiju Dobrakovo i neškodljivo zbrinut od strane opštinskog komunalnog preduzeća, podsjetio je  načelnik bjelopoljske  Komunalne  policije, Dušan Drašković.

On  je uputio apel građanima i privrednim organizacijama da ne odlažu otpad na oblama rijeke Lim, te poručio da će službenici Komunalne policije redovno obilaziti obale rijeka  u cilju sprečavanja ovih negativnih pojava.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Komunalna policija

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE