“Život sa bijelim štapom” - pomoći osobama sa smetnjama vida da se osamostale

Osobama sa smetnjama vida treba pružiti podršku i pomoći im da izgrade samopouzdanje i samopoštovanja, kako bi se osamostalile i uključile u sve društvene tokove, poručeno je sa današnje konferencije, održane u okviru projekta “Život sa bijelim štapom”.

Slabovidim i slijepim licima otežano je kretanje i snalaženje u prostoru, što im onemogućava da samostalno obavljaju svakodnevne aktivnosti i budi aktivni članovi zajednice, zato Organizacija slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac  projektom “Život sa bijelim štapom” želi dati doprinos rješavanju ključnih problema.

Kako je na današnoj konferenciji, održanoj u Centru za kluturu, saopštio sekretar te NVO Mirsad Dlakić, psihološke radionice i simulacije pratktičnih tehnika za više vidova samostalnosti, glavne su aktivnosti ovog projekta.

“Osobe sa smetnjama vida najčešće vrijeme provode u svojim kućama, a nesamostalnost pri kretanju dovela ih je u stanje pasivnosti i velike zavisnosti od članova porodica. Takva situacija je dovela do toga da značajan broj ovih osoba ima veoma izražene komplekse, sebe doživljavaju manje vrijednim u odnosu na druge ljude, nedovoljno su socijalizovane  i imaju problem u komunikaciji sa drugima. Zato ćemo  ovakvim aktivnostima i radionicama obuhvatiti najvažnije segmente samostalnosti i to kretanje, samostalno snalaženje u domaćinstvu , funkcionisanje u zajednici, kolektivu, kao i brigu o sebi i vjerujem da ćemo pomoći našim članovima da budu samostalniji”, kazao je Dlakić.

Osobama sa smetnjama vida predstavljene su danas različite vrste kretanja uz pomoć raznih pomagala, međutim, kod nas još uvijek nijesu dostupna sva pomagla, što prema riječima defektolog-tiflologa Sanje Pešić predstavlja dodatnu prepreku.

“Pored bijelog štapa, uspješno se obučavaju psi vodiči, kojih nažalost u Crnoj Gori ima samo tri i to u Podgorici. Takođe, savremena tipološka nauka je izumjela i  elektronskih pomagala, kao što je GPS sistema, štap sa laserskim podržajem i teleskopski štap. Nažalost, mi ove simulacije kretanja možemo da prezentujemo samo teorijski, jer su ova pomagala jako skupa i nijesu još uvijek dostupna našim korisnicima”, navela je Pešić.

Ona je kazala da većina osoba sa smetnjama vida koje žive na našem području imaju za vodiča nekog iz porodice, ali, kako ističe, ni oni nijesu upoznati sa tim kako treba pravilno voditi slijepe ili slabovide osobe.  

“Zato ćemo u ove radionice uključiti i vodiče slijepih osoba, kako bi i njima dali smjernice. Pored takozvanih videćih asistenata, kod nas je prisutna i upotreba bijelog štapa, ali ono na čemu insistiramo jeste da on ne treba da bude samo sredstvo prepoznavanja slijepe osobe, već da bude sredstvo samostalnosti”.

Grpuni psiho-terapijski rad jedan je od najboljih načina da se osobe sa smetnjam avida oslobode straha, da steknu samopouzdanje, a samim tim i da postanu samostalniji, smatra psihološkinja Amela Kolić.

“Realizovaćemo grupne radionice kako bi svi članovi razmijenili svoja iskustzva, podijelili mišljenja i iznijeli svoje strahove”, kazala je Kolić, dodajući da su predrasude i dalje jedan od glavnih faktora isključivanja osoba sa smetnjama vida iz društva.

“Iako se kroz istoriju mijenjao položaj osoba sa smetnjama vida, čak i danas postoje brojne predrasude o njima, što ih sprečava da postanu dio svih društvenih sfera. Na evidenciji Organizacije slijepih nalazi se 134 osoba sa oštećenjem vida, međutim vjerujemo da je taj broj mnogo veći, jer se često i porodice koje imaju člana sa oštećenjem stide da ga registruju. Dešava se da su porodice i prezaštitnički  nastrojene, pa ih tako nesvjesno isključuju iz zajednice. Mnogo više se govori o ovom problemu, nego što se radi na njegovom rješavanju, ali sigurna sam da ćemo projektom “Život sa bijelim štapom” dati veliki doprinos”, istakla je psihološkinja Kolić.

Za imeplementaciju projekta “Život sa bijelim štapom” opštinska Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijam aopredijelila je 2.364,00 eura, saopštio je danas Miloš Kljajević.

“Organizacija slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac  do sada je realizacijom brojnih projekata dala veliki doprinos poboljšanju položaja osoba sa oštećenjem vida, a vjerujem da će i ovaj biti uspješno sproveden, zato je Lokalna samouprava i ovaj projekat rado podržala”, rekao je Kljajević.

Projekat  “Život sa bijelim štapom” sa realizacijom aktivnosti počeo je u novembru, a planirano trajanje je šest mjeseci.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE