Održana tribina „Sakralno slikarstvo bjelopoljskog kraja“

U organizaciji Matice crnogorske i JU Muzej Bijelo Polje večeras je u prostorijama muzeja održana  tribina na temu „Sakralno slikarstvo bjelopoljskog kraja" autora profesora dr Aleksandara Čilikova.

Čilikov je tom prilikom istakao da bjelopoljski kraj ima likovnu tradiciju koja datira još iz dvanaestog vijeka pa sve do današnjih dana. On je napomenuo da se Miroslavljevo jevanđelje izdvaja iz tog perioda kao najznačajniji ćirilični rukopis , ne samo ovoga kraja već i Evrope, ukrašen  sa tri stotine slikarskih ukrasa, minijatura i inicijala i zasebnih ilustracija. Ali, kako je istakao profesor Čilikov prvi slikarski tragovi ovoga kraja pronađeni su u dva manastira.

„Jedan je Bogorodica bistrička manastir Voljavac, koji je podigao Stefan Nemanja krajem dvanaestog vijeka, ali u trinaestom vijeku ovim krajem harali su Bugari i oni uništavaju manastir a sa njim i slikarstvo u njemu. Međutim, srpski kralj Uroš I sa svojom suprugom i jednim monahom u tinaestom vijeku nadograđuju pripratu gdje je postavljeno zidno slikarstvo. Nažalost, najvjerovatnije u sedamnaestom vijeku ta građevina je stradala i najveći dio toga slikarstva je uništen tek po nešto se danas u manastiru može vidjeti. Ali imamo podatke da je to slikarstvo koje je je bilo postavljeno spada u sam vrh ne spskog slikarstva već vizantijskog slikarstva uopšte“, istakao je Čilikov i dodao da se drugo svjedočanstvo nalazi u crkci sv Petra i Pavla gdje je Miroslav naložio islikavanje crkve u potpunosti.

„I to slikarstvo je uništeno u potpunosti, ali tek kada je na vlast došao Milutin tada smo dobili slikarstvo koje je na sreću sačuvano u fragmentima. U petnaestom vijeku naišao jedan zastoj kada je bila ukinuta pećka patrijaršija i kada je crkveni život bio zamro. Međutim, nakon obnove pećke patrijaršije 1557 godine počinje obnova i izgradnja manastira a samim tim razvija se slikarstvo", kazao je Čilikov.

Moderator je bio profesor Radomir Ilić.

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE