Šest OSI osposobiće za grafičkog i poljoprivrednog tehničara (video)

Šest lica sa invaliditetom biće obučeno za grafičkog i poljoprivrednog tehničara u okviru projekta  ,,Unapređenje zapošljavanja OSI“, koji sprovodi Opštinsko udruženje multiple skleroze.

Opšti cilj ovog projekta je da se osobe sa invaliditetom radno valorizuju, da ojačaju svoje radne sposobnosti, te da se zaposle i socijalno integrišu, poručili su danas koordinator projekta Mirza Guberinić i PR menadžerka projekta Sanida Šabović.

Gostujući u emisiji “Šta može NVO”, Radija Bijelo Polje, Guberinić i Šabović su saopštili da je projekat već počeo sa realizacijom, te da je u preduzeću DOO IPKO, koje je partner na projektu, već u toku obuka za OSI, koje će kroz teorijski i praktični dio steći višestruka znanja u oblastima grafičkog dizajna i poljoprivrede.

“Šest osoba sa invaliditetom uključeno je u obuku za rad na konkretnom radnom mjestu kod poslodavca, a po završetku obuke, koja traje dva mjeseca, svih šest OSI će biti zapošljeno kod partnera DOO IPKO na šest mjeseci tokom trajanja projekta, a tri OSI zapošljavaju se na devet mjeseci po završetku projekta, takođe kod partnera DOO IPKO", kazala je danas menadžerka projekta, Sanida Šabović.

Posebnost projekta ,,Unapređenje zapošljavanja OSI“ ogleda se u tome što on podrazumijeva istovremenu obuku za dva zanimanja -  grafički i poljoprivredni tehničar, a koordinator projekta, Mirza Guberinić, smatra da će na ovakav način OSI učiniti konkurentnijim na tržištu rada.

“Opštinsko udruženje multiple skleroze do sada je realizovalo veliki broj projekata koji su se ticali zapošljavanja lica sa invaliditetom i oni zaista jesu bili uspješni, ali smo željeli da uradimo neki koji će eliminisati pitanje održivosti projekta. Zato smo odlučili da po uzoru na neke mnogo razvijenije države i sisteme napravimo projekat koji će podrazumijevati rotaciju posla”, rekao je Guberinić. 

Iako je na početku postojala bojazan da li će za dva mjeseca uspjeti da lica sa invaliditetom istovremeno obuče za dva zanimanja, Guberinić kaže da se već sada vide pozitivni efekti.

“Našli smo dva zanimanja koja se na neki način i prožimaju, a uključili smo OSI sa ruralnog područja, koja već imaju određena predznanja iz oblasti poljoprivrede. Vodili smo računa i o tome da se lica previše fizički i ne umaraju, eliminisali smo svaku mogućnost povrede na radnom mjestu, a uspjeli smo i da razbijemo monotoniju, jer znamo da nekada dođe do zamora kada se konstantno ponavlja ista aktivnost. Zaista smo zadovoljni kako teče obuka, lica su jako motivisana za rad i usvajanje novih znanja, a zadovoljni su i u preduzeću IPKO, tako da postoji mogućno da po završetku projekta zadrže sve osobe, iako to nije projektom planirano”, naveo je Guberinić.

Projekat ,,Unapređenje zapošljavanja OSI“ sprovodi Opštinsko udruženje multiple skleroze  u saradnji sa preduzećem DOO IPKO, a 95% troškova projekta finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore kroz grantšemu u iznosu od 47.213,30 eura.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE