Tončić: Agrotehnička zaštita voća obavezna tokom jeseni (video)

Iako se sezona poljoprivrednih radova privodi kraju, za voćare još uvijek nema predaha, jer je neophodno obaviti agrotehničku zaštitu, kako bi se zasadi voća zaštitili od bolesti i štetočina.

Gostujući u emisiji „Građanima u susret“ Radija Bijelo Polje Vesna Tončić, savjetnica u republičkoj Savjetodavnoj službi za biljnu proizvodnju kaže das u ovih dana aktuelni radovi u malinjacima, budući da će zdravstveno stanje malinjaka u narednoj godini zavisiti od pripreme i mjera koje su preduzete u tekućoj vegetaciji.  

“Period od berbe do završetka vegetacije je veoma bitan i mora mu se posvetiti pažnja da bi odnjegovali kvalitetne i zdrave izdanke za sljedeću godinu. Odmah po završetku berbe potrebno je ukloniti izdanke koji su donijeli rod. U slučaju visokih temperature mogu se isjeći i ostaviti na žici da bi pravili hlad novim izdancima, a nakon nekoliko dana treba ih iznijeti iz zasada i spaliti. Stari izdanci su nosioci potencijalne zaraze, a njihovim iznošenjem i uništavanjem onemogućuje se prelazak prouzrokovača bolesti i štetočina na nove izdanke i povećava provjetrenost špalira. Nakon uklanjanja starih treba ukloniti i jednogodišnje izdanke koji se nalaze van reda i višak onih u redu, tako da se ostavi šest do devet normalno razvijenih izdanaka po dužnom metru. Prvo treba ukloniti slabije razvijene, bolesne i oštećene izdanke sve do njihove osnove, a zatim one ostavljene treba privremeno vezati, kako bi se laše obavile ostale agrotehničke mjere. Među ostavljenim izdancima ne smiju se naći oni sa zadebljanjima i gukama koje ukazuju na prisustvo malininog prestena i galice maline.”

Repriza emisije “Građanima u susret” biće emitovana na program Radija Bijelo Polje od 20:15 časova

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević 

Foto i video: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje