U proces psihološkog osnaživanja uključiće i porodice OSI

Opštinsko udruženje multiple skleroze, uz podršku Komisije za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija za 2019. godinu, pokrenulo je novi projekat ,,Psihološko osnaživanje OSI i njihovih porodica“.

Projekat je zvanično počeo 1. oktobra, a narednih pet mjeseci, u okviru njega biće organizovano više radionica za psihološko osnaživanje lica sa invaliditetom, kao i njihovih porodica.

“Projektom je predviđeno da od 25 do 20 lica bude uključeno u ovaj projekat, međutim, zainteresovanost je mnogo veća, a priliku za učešće smo pružili ne samo članovima našeg udruženja, već svim licima sa invaliditetom, kojima je psihološka podrška potrebna”, saopštila je danas predsjednica Opštinskog udruženja multiple skleroze, Lidija Guberinić.

Ona je istakla da je psihološko osnaživanje preduslov za osamostaljenje lica sa invaliditetom.

“Kao krajni rezulatat ovog projekta očekujemo osnaženo lice sa invaliditetom, ojačanu porodicu, a sve nas to vodi ka osnaženom crnogorskom inkluzivnom društvu”, podvukla je Guberinić.

Kako je istakla, psihološke radionice su posebno važne za osobe oboljele od multiple skleroze, koje, kako dodaje, dijagnozu dobijaju kao “smrtnu presudu”.

“U tom trenuku nam je napotrebnija psihološka podrška, koja često izostane, a koja je neophodna kako bi se suočili sa samim invaliditetom. Ali tu stručnu pomoć imaćemo narednih pet mjeseci, zahvaljujući ovom projektu, a sa licima sa invaliditetom radiće psihološkinja Vesna Minić, koja ima i licencu za rad sa OSI”, navela je Guberinić na današnjoj konferenciji za medije.

Guberinić je napomenula da je projekat ,,Psihološko osnaživanje OSI i njihovih porodica“ nastavak uspješne saradnje sa lokalnom upravom.

“Osim što smo od Opštine dobili prostor koji nam je neophodan za rad udruženja, imamo i kontinuiranu finansijsku podršku za redovne aktivnosti,  tako da ne zavisimo samo od projekata”, kazala je ona.

Predsjednica Opštinskog udruženja multiple skleroze istakla je i da ovaj projekat ima održivost u Lokalnom planu za razvoj usluga socijalne zaštite 2017-2021 godine, u oblasti zaštite prava osoba sa invaliditetom.

“Sve naše projektne aktivnosti potiču iz prepoznavanja problema , potreba i prava OSI. Stalno su nam OSI bile u fokusu i naša primarna ciljna grupa, ali ovoga puta tu su i porodice, jer želimo da radimo na jačanju cjelokupnog društva”, podvukla je Guberinić.

Podsjetimo, NVO Opštinsko udruženj multiple skleroze Bijelo Polje od samog osnivanja  2007.godine, intezivno i kontinuirano radi na jačanju identiteta osoba, koje žive sa multiplom sklerozom.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE