Otvorena rekonstruisana sala u OŠ “Marko Miljanov”, za obrazovanje u Bijelom Polju preko devet miliona eura (video)

Ministar prosvjete, Damir Šehović, ministar sporta i mladih, Nikola Janović i predsjednik Opštine, Petar Smolović, otvorili su danas adaptiranu fiskulturnu salu Osnovne škole „Marko Miljanov“ u Bijelom Polju, u čiju je rekonstrukciju uloženo oko 230 hiljada eura.

Učenicima bjelopoljske škole „Marko Miljanov“ od danas je na raspolaganju adaptirana sportska sala, čijom su se rekonstrukcijom obezbijedili kvalitetniji uslovi za bavljenje sportom za preko 800 učenika ove škole, ali i svih sportskih klubova iz Bijelog Polja.

Na otvaranju sale ministar Šehović je istakao da je Ministarstvo prosvjete kao jedan od svojih prioriteta postavilo obnovu sportske školske infrastrukture i promociju školskog sporta, o čemu svjedoči da su nedavno završeni ili planirani projekti izgradnje ili rekonstrukcije desetak školskih sportskih sala, kao i sportskih terena  širom Crne Gore, i to višemilionske vrijednosti.

„U projekat rekonstrukcije sportske sale u OŠ“Marko Miljanov“ uložili smo oko 230 hiljada eura, od čega je Ministarstvo prosvjete obezbijedilo 2/3 sredstava, a Ministarstvo sporta i mladih i Opština Bijelo Polje preostali dio novca“, kazao je ministar Šehović.

Kako je istakao, ovo nije jedini projekat koji se realizuje u Bijelom Polju , a koji spada u red obrazovne infrastrukture, jer se u Bijelo Polje ulaže oko deset miliona eura planiranih, tekućih ili nedavno završenih investicija u obrazovanju.

„U toku su radovi na izgradnji nove škole „Dušan Korać“ u koju planiramo da investiramo nekih 5,5 miliona eura, a već je izvjesno da će se graditi novi vrtić u Bijelom Polju, koji će biti finansiran iz novog kreditnog aranžmana sa bankom za razvoj Savjeta Evrope, a u taj vrtić ćemo uložiti ne manje od 1,5 milion eura. Takođe, moram napomenuti da je u kapitalnom budžetu za ovu godinu opredijeljeno nekih milion eura za izgradnju nove sale OŠ „Pavle Žižić“. Sa našim prijateljima iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država narednih nedjelja ćemo početi sa rekonstrukcijom OŠ „Aleksa Bećo Đilas“, a očekuju nas i radovi na totalnoj rekonstrukciji područnog odjeljenja u Trudbini, gdje planiramo da investiramo nekih sedamdesetak hiljada eura“, saopštio je ministar prosvjete, Damir Šehović.

On je kazao da će uskoro započeti rekonstrukciju toaleta u školi „Marko Miljanov“, što je, prema njegovim riječima, projekat od ogromne važnosti za ovu školu.

Govoreći o planovima za narednu godinu, Šehović je najavio rekonstrukciju dvije srednje škole, od kojih će jednu učiniti adekvatnom za osobe sa invaliditetom.

„U svakom slučaju, na osnovu svega ovoga, lako možemo zaključiti da je ukupna vrijednost nedavno završenih, tekućih ili planiranih projekata u oblasti obrazovne infrastrukture na teritoriji Opštine Bijelo Polje na nivou od oko desetak miliona eura, što složićete se odavno nije bio slučaj. Time, zapravo šaljemo poruku da je Vlada itekako posvećena stvaranju preduslova za kvalitetniji život na sjeveru, a to na primjeru Bijelog Polja potvrđujemo“, poručio je ministar Šehović.

Ministar sporta i mladih Nikola Janović istakao je da je da Vlada Crne Gore rekonstrukcijom sale u školi „Marko Miljanov“ još jednom pokazala da u kontinutetu radi na stvaranju što boljih i bezbjednijih uslova za bavljenje sportom.

„A Ministarstvo sporta po drugi put učestvuje u rekonstrukciji sportskih sala u Bijelom Polju. Siguran sam da se na ovome ne zaustavljamo i uvjeren da ćemo se opet sresti u Bijelom Polju nekim sličnim povodom“, rekao je Janović.

On je saopštio i da je razgovarao sa ministrom prosvjete, Damirom Šehovićem, o mogućnosti da se iz Fonda za talente nagrade najbolji mladi sportisti, koji ostvaruju odlične rezultate na međunarodnim, ali i školskim takmičenjima.

Janović je poručio i  da ništa kao sport ne može mlade naučiti kako da cijene, ali i štite svoj tim, ali i kako da kao pojedinci daju doprinos da tim dovedu do pobjede.

Tokom svečanog otvaranja sale u školi „Marko Miljanov“, predsjednik Opštine, Petar Smolović,  podsjetio je da se trenutno u Bijelom Polju realizuju 104 projekta,  ukupne vrijednosti preko 50 miliona eura.

„Imamo 16 kapitalnih, državnih, u koje spada i ovaj projekat, a 88 lokalnih, finansijiski manjih, ali itekako značajnih za razvoj i funkcionisanje Bijelog Polja“, rekao je Smolović.

On je napomenuo da je OŠ „Marko Miljanov“  najbrojnija i najveća gradska škola, sa 844 učenika, te da je dobitnik najvećeg priznanja u prosvjeti, nagrade „Oktoih“.

Direktorica škole „Marko Milajnov“, Jasmina Kalić, istakla je da je rekonstrukcijom sportske sale škola vratila nekadašnji sjaj, te da su se sada stekli bolji uslovi za održavanje nastave fizičkog vaspitanja.

Kalić je saopštila da je urađena kompletna rekonstrukcija svlačionica, toaleta, kabineta za nastavnike, da su odrađeni molersko-farbarski radovi,  da je ugrađena sportska podloga, te da je obnovljen  mobilijar, urađena fasada i drenaža.

Direktorica je podsjetila da je u proteklih 35 godina ta škola iznjedrila vrhunske sportiste i ekipe, ali i izrazila uvjerenje da će tako biti i u budućnosti.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE