Vuković: NVO moraju biti korektiv društva jer u suprotnom gube smisao (video)

Proširivanje dijaloga sa civilnim društvom u oblasti evropskih integracija i povećanje kapaciteta NVO-a za koriošćenje EU fondova i programa, teme su jednodnevne konferencije EU Luča B, održane danas u hotelu Franca, koju je organizovala NVO „Identitet“.

Nevenka Vuković, izvršna direktorica „Identitet-a“ je kazala da je konferencija završna aktivnost projekta „Evropska luča demokratije u Crnoj Gori“, u okviru kojeg su u pojedinim crnogorskim gradovima organizovani seminari o mogućnostima i finansiranje nevladinih organizacija, izazovima i svemu onome što je potrebno nevladinom sektoru da jača i da se osnažuje na polju demokratizacije  Crne Gore.

„U okviru projekta uradili smo i istraživanja kako bismo objasnili kakva je saradnja nevladinog sektora i čitavog civilnog društva i lokalnih samouprava, konkretno danas, sa  bjelopoljskom lokalnom upravom i organima Državne uprave. Cilj nam je jačanje tog partnerstva, ali na drugoj strani  insistiramo na nezavisnosti nevladinih organizacija, što i jeste njihova misija. U tom duhu one treba da budu i kritički raspoložene, da imaju to emancipatorsko dejstvo u društvu, jer ako nijesu korektiv jednog društva, gube svaki smisao. U Hrvatskoj imamo primjer da su vladine organizacije postale paradržavne, dok  je u Srbiji negativan stav javnog mnenja prema nevladinim organizacijama“, ističe Vuković.

Kada je riječ o saradnji NVO sektora i lokalnih samouprava, Vuković naglašava da je učinjen veliki pomak u tom pravcu, ali da treba još dosta toga učiniti.

„To je jedan proces, jedna tranzicija, jer  smo mi demokratsko društvo u tranziciji i napravljen je veliki pomak u tom pravcu, ali i dalje treba da se usavršava. Nevladine organizacije učestvuju u donošenju javnih politika, a na drugoj strani i resorna ministarstva su napravila veliki pomak, naročito treba pohvaliti  Ministarstvo javne uprave. Ono učestvuje u implementaciji strategije koja se tiče razvoja nevladinih organizacija i partnerstva sa državnom upravom“, dodaje Vuković.

Potpredsjednik Opštine Ensad Suljević kazao je da je naša opština dala veliki zamajac svim velikim istorijskim procesima u kojima je Crna Gora učestvovala i još uvijek učestvuje.

„Bijelo Polje je generator mnogih inicijativa koje baštine evropske vrijednosti. Sve temeljne vrijednosti koje baštini EU, prepoznate su i od strane lokalne samouprave i sa pažnjom, prema svim vrijednostima ozbiljno i odgovorno pristupamo, integrišući ih u svoje strateške ciljeve koji se realizuju na području Bijelog Polja. Opština Bijelo Polje posjeduje sve kapacitete da odgovori postavljenim zahtjevima EU i da kvalitetnim projektnim idejama konkuriše za sredstva iz evropskih fondova koja će se implementirati u razvoju lokalne zajednice“, istakao je Suljević.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su predstavnici desetak nevladinih organizacija iz naše opštine.

 

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Dalibor Rakočević

 

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE