Obuka iz prve pomoći za radne organizacije

Sprovodeći aktivnosti koje su Zakonom povjerene Crvenom krstu u prostorijama Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje  održana je obuka iz prve pomoći vezana za oblast zaštita na radu.

Licencirani predavač prof. dr Dušan Bugarin  sprovodio je obuku za 17. kandidata iz dvije firme, Tara Aerospace i Sava osiguranje.      

Tokom obuke kandidati su prošli kroz osnovni program prve pomoći koji se sastoji od: 

- Prva pomoć značaj, cilj, mjere sredstva i postupci prve pomoći;
- Pristup povrijedjenom, procjena (prvi pregled) i trijaža;
- Stanja (srčani, moždani, asmatični, epilepsija, hipo i hiper glikemija, histerija, alergija i besvjesno stanje);
- Opekotine, oštećenja toplotom i hladnoćom;
- Ostale povrede (trovanje, gušenje, ujed insekata, životinja, morskih organizama i udar struje);
- Ujed zmije;
- Povrede koštano zglobnog sistema;
- Povrede mekih tkiva (rane, oguljotine, razderotine, strano tijelo);
- Krvarenje i zaustavljanje krvarenja;
- KPR;
- Pitanja učesnika, Test, Evaluacija treninga.

 

Svi kandidati uz pomoć web prezentacije imaju priliku da prate predavanje, pogledaju primjere povreda, urade KPR, saznaju i nauče o raznim povredama, trovanjima, ujedima insekata itd...

"Prva pomoć je skup postupaka i mjera kojima se spašavaju život i zdravlje unesrećenog ili povrijeđenog čovjeka, a primenjuje se na licu mjesta. Cilj pružanja prve pomoći je da povrijeđeni što prije i u što boljem stanju stigne do stručne medicinske pomoći, odnosno u najbližu medicinsku ustanovu. Svaki čovjek treba da zna da je ukaže samom sebi i onome kome je ona potrebna. Ona treba da bude pružena što prije, ne čekajuci na dolazak stručnog osoblja, jer to predstavlja samo gubitak dragocjenog vremena, a ponekad upravo takva zakašnjenja dovode u pitanje život povrijeđenog” istakao je Bugarin.

Prva pomoć je jedan od prioritetnih programa u Crvenom krstu, prisutna je i u drugim programima, kao što su priprema za djelovanje i odgovor u nesrećama i spasilaštvo na vodi, gdje svaki spasilac ima obavezu da prođe kurs prve pomoći. Sprovodimo i redovne obuke i vježbe timova za djelovanje u nesrećama u čijem sastavu je i tim za prvu pomoć, gdje se simuliraju određene krizne situacije (saobraćajni udes, poplave, zemljotresi, požari...) i demonstrira se spremnost tima da pomogne u različitim situacijama.
Zlatna pravila prve pomoći su: najprije zaštiti sebe i ne dovoditi svoj život u opasnost, a zatim i stručno pomoći unesrećenima.

Obuka u pružanju prve pomoći odvija se po jedinstvenom programu, usklađenom sa evropskim  doktrinarnim standardima  u oblasti prve pomoći, kao i programima i planovima za realistički prikaz povreda i oboljenja.

 

Saopštenje i foto: Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje