14 May 2024

Najnovije vijesti

Otkrića drevnog Rizona u Bijelom Polju

Izložba arheoloških iskopina iz Risna otvorena je večeras u bjelopoljskom muzeju koju u okviru manifestacije „Dani evropske kulturne baštine" organizuje JU Muzej u saradnji sa Centrom za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Izložba pod nazivom „SINIHIJA-CONTINUUM-TRAJANJE"  je posvećena višegodišnjim arheološkim istraživanjima u Risnu na lokalitetima Carine i Gradina, realizovana saradnjom Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i varšavskog univerziteta kroz međunarodni projekat Risinium, prijestonica kraljice Teute.

Predstavljajući rezultate petogodišnjeg istraživanja arheolog i viši konzervator dr Dejan Gazivoda je kazao da se u saradnji sa varšavskim univerzitetom već devetnaest godina vrše sistematska istraživanja u Risnu. On je dodao da su na pomenutim lokacija pronašli preko sedam hiljada studijskog materijala i preko hiljadu inventarskih jedinica. Gazivoda je kazao da je cilj izložbe da se podstaknu nadležni organi da se oformi naučno istraživački centar u Risnu, da bi radovi mogli da traju tokom čitave godine, a ne samo periodično, sa napomenom na se takav lokalitet može turistički  valorizovati.

„Na lokalitetu Carine 6 smo pronašli objekte iz rimskog i ilirskog perioda gdje smo pronašli ostatke podnog grijanja što je jedan od dokaza da se u Risnu, u antici,  živjelo veoma luksuzno, a na lokalitetu Carine 8 pronašli smo ostatke dvije palate, dvije ulice i veći broj objekata, presten sa likom boginje Artemide, preko četiri i po hiljade novčića kralja Balausa", kazao je Gazivoda i istakao da je u bjelopoljskom muzeju izloženo oko pedeset eksponata .

Gazivoda je napomenuo da je brdo Gradina takođe važan lokalitet gdje su se u poslednje tri godine iskopavanja pronašli ostaci hrama iz antičkog doba, crkve,  džamije iz vremena osmanske vladavine, ali i starogrčki natpis od deset redova na čijem prevodu se radi.

Otvarajući izložbu filolog Radomir Ilić je kazao da ostaci palata, insula, ulica javnih objekata i bogati pokretni arheološki fond izvanredne ljepote svjedoče o bogatstvu materijalne i duhovne kulture Ilira

„Sve je podložno nestajanju i promjeni, samo ke kultura nepropadljiva, pa kulturnim stvaralaštvom i čuvanjem i njegovanjem naše bogate kulturne baštine ostajemo u evropskom civilizacijskom kontinuumu. Posmatrajući ovu arheološku izložbenu postavku prenijećemo se na trenutak u drevna antička vremena , oslušnuti hod istorije, to očaravajuće hujanje vjekova“ kazao je Ilić.

Izložba risanskih eksponata biće otvorena do 10 oktobra.

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

 

 

 

Radio-streaming

 RBP NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

odunpazarı emlakbatman nakliyattuzla evden eve nakliyat