Jašarević: Tri kraljice su ponovo povezale region i kroz priču su i dalje žive

Na otvaranju Festivala posvećenog srednjem vijeku u sklopu međunarodnog projekta Tri kraljice u tvrđavi Vranduk, nadomak Zenice, direktor gradskog muzeja Adnadin Jašarević je istakao da su Tri kraljice ponovo povezale region i da su kroz priču o njima i dalje žive.

Festival je održan u sklopu međunarodnog projekta Tri kraljice čiji je nosilac Muzej grada Zenice, a partneri su Radio Bijelo Polje i Grad Užice, a podržan je od strane Western Balkan Fonda. 

"Odlučili smo se za ove tri kraljice jer priča o njima živi stotinama godina potom. Neke nijesu pouzdane, neke su istorijski tačne. Ipak, mi danas nastojimo da se kroz priču o njima stvaraju moralni i etički standardi i da su te kraljice žive među nama", naveo je Jašarević. 

Direktor Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović je istakao da su srednjovjekovne vladarke ponovo ujedinile region. "Tri grada, tri države i tri institucije okupila je humana ideja čiji je cilj očuvanje kulturne baštine. Tri vladarke su ujedinile region, a danas ujedinjuju nas kroz kulturu", naveo je predstavnik jednog od partnera na projektu.

"Nastojimo da očuvamo kulturnu baštinu i da je predstavimo jedni drugima. Da predstavimo šta naše države imaju specifično i saznamo šta nam je zajedničko", naglasio je on i dodao "Mara Crnojević, Katarina Kosača i Milica Hrebeljanović, tri rođake, iz tri države su vladale u srednjem vijeku i mi danas nastojimo da podstaknemo podjednaku zastupljenost žena i na vladajućim pozicijama i u kulturi". 

U ime partnera iz Srbije obratila se direkotrica Narodnog muzeja iz Užica Slavica Stefanović napominjući da su svi partneri na istom zadatku zaštite kulturnog nasljeđa. "Jako smo srećni što smo zajedno i što ćemo razmjeniti iskustva  i radujem se novoj saradnji. Kao završnu aktivnost ovog projekta imaćemo likovnu izložbu u Narodnom muzeju u Užicu", istakla je direktorica te ustanove.

Predstavnik WBF-a Denis Grbo je istakao da je ovo jedan od 24 projekta u regionu koji su podržani na ovom pozivu.

"Fond je formiran od strane ministarstava vanjskih poslova šest država zemalja regiona i ponosni smo na našu ulogu i traba da budete i vi", istakao je u ime fonda koji je pokrovitelj projekta.

"Cilj fonda je da se zajedno družimo i drago nam je da vidimo kolege iz Crne Gore i Srbije u Zenici gdje imamo izuzetno sadržajan  program zbog čega se zahvaljujem organizatorima Muzeju grada Zenice i gospodinu Jasarevićua bez koga ovo ne bi bilo moguće.

 

U sklopu cjelodnevnog festivala su predstavljene dvije knjige monografija Vranduk - Kraljevski grad i zbirka kratkih priča Tri kraljice, održan koncert srednjovjekovne muzike sastava Fugato prezentovana autentična gastronmska ponuda i priređen niz igara za mlade među kojima su posebnu ulogu imali članovi Saveza  Izviđača Zenice.

 

Tekst i foto: Redakcija RBP

 

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE