Za prekogranične projekte Crne Gore i Srbije 3,24 miliona eura

Više od tri miliona eura opredijeljeno je za prekogranične projekte Crne Gore i Srbije koji treba da doprinesu jačanju socijalne i kulturne inkluzije ranjivih grupa, kao i unapređenju kapaciteta za korišćenje turističkih potencijala obje države.

Drugi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, vrijednosti 3,24 miliona eura, otvoren je do 27. decembra.

Govoreći o prekograničnom Programu, predsednik Petar Smolović osvrnuo se na projekte koji  se realizuju ili su uspješno realizovani kroz prekograničnu saradnju organiizacija.  On je kazao da će novoformirana Kancelarija za Evropske projekte opštine Bijelo Polje biti na raspolaganju svim neprofitnim institucijama na lokalnom i regionalnom nivou tokom ovog poziva.

„Raduje me činjenica da su kroz Program u prethodnoj IPA perspektivi kao i u ovoj, značajna sredstva dodijeljena od strane Evropske unije neprofitnim organizacijama u programskom području Srbije i Crne Gore, a sve u cilju doprinosa ekonomskom, društvenom i teritorijalnom razvoju. A sve sa podsticanjem integracije, zajedničkog razvoja i korišćenja potencijala i mogućnosti kako bi se ono učinilo kvalitetnijim za život. Shodno tome, potencijalnim aplikantima želim uspješna prekogranična partnerstva, a programu kvalitetne projekte koji će doprinijetu opštem razvoju regiona i u krajnjem cilju pridruživanja Evropskoj uniji“, kazao je predsjednik Opštine.

Irena Bošković, šefica grupe za programe sa zemljama nečlanicama u Kancelariji za evropske integracije Vlade Crne Gore rekla je da su u Bijelom Polju realizovani brojni projekti kroz programe prekogranične saradnje.

„Saradnja Srbije i Crne Gore kroz ovaj prekogranični program je počela 2008. godine i mi smo do sada uspjeli da ugovorimo 43 projekta vrijednosti 9,6 milona eura, koji su realizovani u oblastima kulture, turizma, poljoprivrede, ekonomske saradnje, obrazovanja, zaštite životne sredine.  Mišljenja smo da su svi ovi projekti doprinijeli unapređenju života građana ovim područjima“, kazala je Bošković.

Jelena Šarčević, šefa odsjeka za grantove, tvining ugovore i ugovore prekogranične saradnje u sektoru za ugovaranje i finansiranje programa iz EU sredstava Ministarstva Finansija Srbije je podsjetila da je poziv objavljen 12. septembra u skladu sa pravilima otvorenog poziva, a krajnji rok za podnošene projektnih predloga je  27. decembar ove godine.

„Opšti cilj ovih poziva je da doprinesemo ekonomskom, socijalnom i teritorijalnom razvoju programske oblasti pospješivanjem integracije zajedničkog razvoja i korišćenja potencijala, prilika i mogućnosti da napravimo ovaj region i ovu oblast što atraktivnijom za život i rad“, objasnila je Šarčević.

Opštine koje mogu učestvovati u ovom javnom pozivu sa teritorije Crne Gore su Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak.

Pored predsjednika Opštine, informativnoj sesiji su prisustvovali potpredsjednici Nermin Bećirović i Ernad Suljević, kao i šef Kancelarije za evropske projekte Goran Prebiračević.

Izvor:bijelopolje.co.me