Muzika prevazilazi različitosti i granice

Danas je u Centru za kulturu svečano otvorena trodnevna manifestacija „A better Region starts with YOUth“, u okviru koje će 20 mladih muzičara iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova sarađivati sa iskusnim muzičarima u okviru radionica i master časova, a  u večernjem programu će nastupati u različitim formacijama.

Naime, kroz projekat „Balkan Academy of Jazz Bijelo Polje“, države Francuska, Njemačka kao i organizacija RYCO žele da pošalju signal o djelovanju muzike kao povezujućeg faktora koji prevazilazi granice te da mladim muzičarima pruže mogućnost da nastupaju zajedno sa iskusnim džez muzičarima, pronađu inspiraciju i uče.

Predsjednik opštine Petar Smolović je istakao da je duh Crne Gore istinski dio svjetske, evropske kulturne zajednice, a bjelopoljska opština slovi za oazu međunacionalne, međuetničke i religijske tolerancije i primjer je ostalima.

„Biti u međunarodnoj sredini je privilegija dvije religije i više kultura koje se prožimaju i dopunjuju a u psihološkoj sferi pojedinaca doprinosi oplemenjivanju spremnosti za prihvatanje različitosti. Zato dajemo punu podršku RYKO projektu  kao dijelu berlinskog procesa sa ciljem interkulturalne saradnje mladih na Balkanu. U očekivanju da tolerancija ne bude samo moto, već psihološka crta svih naših građana, a time odgovoran odnos i doprinos svakog  pojedinca miru i bezbijednosti u Evropi i šire želim vam prijatan boravak u Bijelom Polju“, kazao je Smolović.

RYKO organizacija osnovana je po modelu Francusko-Njemačke organizacije koja je pokazala da neprijatelji nijesu vječno neprijatelji, da dvije zemlje koje su bile neprijateljske tokom tri rata, mogu da, zahvaljujući mladim ljudima, sarađuju i da se razvijaju. 

„Ovdje smo odabrali jedan muzički događaj zato što u Francuskoj muzici prepisujemo brojne vrline. Kažemo da u Francuskoj sve počinje i sve se završava pjesmom- šansonom, ali isto tako kažemo da muzika oblikuje, ublažava karakter, stoga upotpunosti ovakvim događajem odgovaramo i cilju kome teži kancelarija RYKO i veoma se radujem ovom događaju i želim da uspije“, kazala je francuska ambasadorka u Crnoj Gori Christine Toudic.

Da nada počiva na mladim generacijama kazao je i ambasador Njemačke u Crnoj Gori dr Robert Weber. On je istakao da je jako važno da se pouke izvlače iz prošlosti da bi se zajednički gradila budućnost, a kultura je jedan od najboljih načina povezivanja različitosti.

„Jako je važno što je kroz organizaciju RYKO kao rezultat berlinskog procesa, a po uzoru na Njemačko- Francusku omladinsku organizaciju, saradnja mladih ljudi u regionu  Zapadnog Balkana dobila institucionalni okvir" kazao je ambasador Weber.        

Šef RYCO kancelarije u Crnoj Gori Edin Koljenović je kazao da je kancelarija za saradnju mladih osnovana od strane šest zemalja regiona Zapadnog Balkana u cilju prevazilaženja etničke distance među mladim ljudima, stereotipa i predrasuda. On je istakao da je  na osnovu prepoznavanja jedne jasne potrebe u regionu,a to je, kako je kazao,  da i nakon trideset godina od kada su se dogodili konflikti u regionu, postoji potreba na radu približavanja mladih ljudi.

„Za nas je vrlo važno da nastavimo sa ovakvim projektima i aktivnostima i ovakav skup je nešto što pokazuje na koji način mi želimo da radimo sa mladim ljudima, a kultura ima sigurno veliku moć u tom smislu", kazao je Koljenović naglasivši da se ovakva manifestacija nije slučajno desila u Bijelom Polju, gradu koji je prepoznat po brojnim kulturnim dešavanjima ali i gradu koji je dobar primjer multietničkog, multivjerskog i multinacionalnog sklada. 

 

Umjetničko vođstvo festivala je povjereno saksofonisti i komponisti međunarodnog renomea Haydenu Chisholmu (Keln, Novi Zeland). Projekat je zajednički organizovan od strane Goethe - Instituta u Beogradu i Francuskog instituta u Podgorici.

„Balkan Academy of Music“ u Bijelom Polju završava koncertom i Jam sesijom svih učesnika 21. septembra 2019. u 20:00 časova u Centru za kulturu.

   

Autorka i foto: Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE